Elfie Tromp
Elfie Tromp Columnisten 3 mei 2018 / 05:00 uur

Waar #MeToo niet over gaat

Ding-ding-ding! Ja lieve mensen, daar klinkt de bel voor een volgende ronde in het grote #MeToo-boksgala en u weet wat dat betekent: keer terug naar uw stoeltjes en kijk door een rode waas toe hoe de volgende Jan Klaassen met geringe macht knock-out zal worden geslagen door speculaties en geruchten.

U bent als publiek bij binnenkomst voorzien van rotte tomaten en Twitter, dus houdt uw bekrompen mening en vooroordelen paraat, want ik presenteer u de volgende kandidaat, nu eens niet uit een old boys network opgedregd, maar met zijn 32 lentes jong fris uit de boom van veelbelovend geplukt en nu al flink besmeurd met de smaad van een vermeende aanranding:

Casper Sikkema, hoofdredacteur van mediakanaal Vice staat in de linkerhoek. Ontslagen onder de onduidelijke vuilnisvattermen ‘vertrouwensbreuk’ en ‘ontoelaatbaar gedrag’, een welbekende tactiek om een mediaschandaal op te pompen. Maar wat betekent dat? Wat heeft Caspertje uitgespookt dat het daglicht niet kan verdragen?

En daar komt de tegenpartij, zoals altijd lekker anoniem gemaakt, want we moeten de mannen in de hoogste bomen hangen, maar laten we vooral de aanklagers niet in de ogen kijken. Wat doet deze carrièreterrorist? Daar komt het, oh God, de anonieme tegenpartij lekt een email! Een email, jawel, we likken onze vingers erbij af.

We lezen hoe Sikkema jaren geleden, als nietszeggend journalistje, eens dronken was. Dronken! Hoe durft hij! Als twintiger nog wel, hou me vast, bewaar me, waar moet het naar toe met deze wereld? En wat schrijft de tegenpartij? ‘Ik zou het absoluut geen verkrachting noemen, maar het was ook zeker niet oké.’

Voor iedereen rond de ring, hier komt de genadeslag. Hef uw tomaten en ik leg nog één keer de spelregels van #MeToo uit:

#MeToo gaat niet over stuntelende eikels.

#MeToo gaat niet over slechte onenightstands.

#MeToo gaat niet over het verlangen om van iedere, club, kroeg en slaapkamer een veilige knuffelhoek te maken waar iedereen eerst een contract overlegd voordat ze je naam vragen.

#MeToo gaat over machtsmisbruik. Over onveilige werksituaties waarin ondergeschikte werknemers een machtsbeluste baas ook op seksuele gebieden moeten plezieren.

Dat is bij Sikkema niet het geval. Geen collega of werknemer deed aangifte. Waarschijnlijk speelt de Vice-redactie hier paniekvoetbal; in Amerika was er namelijk wél sprake van een metootje. Zo niet, dan mag ieder werknemer op de Vice-burelen vrezen voor hun baan en hopen dat ze bij ieder gesprek een contract voor wederzijdse instemming paraat hebben voordat ze het in hun kop halen iemand gedag te zeggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Waar #MeToo niet over gaat
Sluiten