Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 5 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Amerikaanse spektakelverslaving

Hoeveel mensen hebben eigenlijk de schietpartij in het Youtube-hoofdkwartier gefilmd deze week? Nu een vlogger, furieus om haar dalende kijkcijfers wraak nam op het bedrijf door drie medewerkers neer te schieten, lijkt de cirkel rond. Het is wrang om te zeggen, maar Amerikanen houden van hun spektakel. Van woest in het rond schietende cowboys in de bios tot politieachtervolgingen live uitgezonden op tv; ze leven het tieten-schieten-helikopterleven.

Het is het zoveelste schietincident in Amerika, dat als munitie zal worden gebruikt door voorstanders strengere wapenwetten. Puberbloed vloeide de afgelopen decennia rijkelijk in school shootings, maar dat mocht tot nu toe de Amerikaanse wetgeving niet aanscherpen. Na het laatste slachtveld in Florida, werd de grootste protestactie tot nu toe georganiseerd: op meer dan achthonderd locaties in de wereld werd de ‘March For Our Lives’ georganiseerd, ook in Amsterdam. Sommige Amerikaanse winkelketens, die het wachten op wetgeving zat waren, gingen zelf maar zo ver om beperkende maatregelen bij de verkoop van wapens in te voeren. Zo haalde Walmart de wapens uit zijn webshop en werd de minimumleeftijd voor de koper verhoogd. Tja, het is iets, maar niet toereikend. Het deed me denken aan voormalig senator Rick Santorum die als reactie op de protesterende pubers zei dat ze beter een EHBO-cursus konden volgen. Daar sta je dan, met je rolletje verband naast een doorzeefd lijf.

Wat legitimeert toch zo veel slachtoffers? Er moet toch iets meer zijn, meer dan zoiets banaals als de lobby van een miljardenindustrie en een met wantrouwen doorspekte vrijheidszin? Als het alleen om de dollarbiljetten ging, dan is Amerika als geen ander bereid weer een oorlog te ontketenen of zich te bemoeien in tal van recente brandhaarden. Waarom moeten er ook binnen de eigen landsgrenzen onschuldigen sterven? Zou het spektakelverslaving zijn? Als er geen bloed vloeit, wordt er niet echt geleefd? De shootings hebben iets van een heidens ritueel zoals dat in Indiana Jones werd gespeeld; het levende offer brengt het volk in vervoering. Wat verschrikkelijk! Wat erg! Volgende week weer?

Ik ben benieuwd of de volwassen slachtoffers op het YouTube-hoofdkwartier meer effect hebben op beperkend beleid. Trump riep na de laatste school shooting op meer docenten te bewapenen én meer bewakers in te huren, maar dat deed weinig goeds in Florida, waar de gepensioneerde politieman die de school hoorde te bewaken, zoveel van zijn eigen leven hield, dat hij rustig buiten wachtte tot de schutter klaar was binnen met zijn bloedbad. Ach ja, ook vermeende helden hebben weleens hun dag niet. Vermeende wereldleiders ook niet. En vloggers, zoals we inmiddels maar al te goed weten, al helemaal niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.