Iris van Lunenburg
Iris van Lunenburg Columnisten 30 mrt 2018 / 05:00 uur

Rauwe schoonheid

„Christina Aguilera is zoveel mooier zonder al die zooi op haar gezicht”, tweette een vrouw dinsdag.

Waarop een man reageerde: „Volgens mij is dat bijna altijd zo en als ze dan nog met botox aan de gang gaan moet ik echt huilen. Niets is mooier dan de natuur.” Zooi. Botox. Zucht. Er zijn weinig dingen onorigineler dan hoge hakken-shamen. Make-up-shamen en plastische chirurgie-shamen zijn er echter twee van.

Zangeres Christina Aguilera siert deze maand de cover van PAPER Magazine. Het Amerikaanse tijdschrift stunt vaker met bloot; denk aan Kim Kardashian die ‘het internet breekt’ met haar billen. Maar deze week gaat het blad welhaast bloter: Aguilera draagt op de meeste foto’s nauwelijks make-up. Ze is prachtig. Sproetjes, een gladde huid en twintig jaar jonger. De foto’s zijn wereldwijd trending. En terecht. Al kan blijkbaar niet iedereen zoveel schoonheid aan. Natuurlijk zou ik kunnen zeggen dat vrouwen die „nooit die troep op te doen!” juist zelf best een likje verf – en wat vrolijkheid – kunnen gebruiken. Of mannen die menen dat „vrouwen zonder make-up zoveel knapper zijn” eerst maar eens goed in de spiegel mogen kijken. Maar dat is niet echt relevant – en bovendien een beetje ad-hominem.

Terwijl ik diep *kuch* in mijn Spotify-archief duik en het nummer ‘Beautiful’ opzet, vraag ik mij af: waarom maakt een vrouw zonder (of bijna zonder) make-up zoveel reacties los? En welke boodschap wordt hiermee overgebracht? ‘Na twintig jaar krijgt iedereen voor het eerst de echte Christina Aguilera te zien’, kopte de Belgische krant Het Nieuwsblad. Voor het eerst de echte? Hmm. Deze week ging ik naar een boekpresentatie bij een uitgeverij op de Herengracht. Ik had een jurkje aan, hoge hakken en make-up op. Dit Paasweekend begint het festivalseizoen, dus worden het mijn Nikes, jeans, shirtje en weinig make-up. En, raar of niet, zowel afgelopen donderdag als aanstaande zondag ben ik echt. Ja. Het bestaat.

„Mijn nichtje van zes wil dezelfde lippen als Kylie Jenner”, vertelt mijn kapper, als ik haar de foto’s laat zien. Ze legt geduldig de Kardashian-Jenner-Disick-familie uit. Ik had er graag een organogram bij gehad. We concluderen dat kinderen nu zó anders opgroeien dan in onze tijd. „Wíj speelden met Barbies en vooral buiten.” Inderdaad. Nu kijken jonge kinderen door Instagramfilters en Snapchatsecondes. In dat licht is een Aguilera metzonder make-up natuurlijk fijn. Niet vanwege de #nomakeup an sich. Of de plastische chirurgie van de Kardashians. Maar het feit dat het haar eigen keuze is. „Mijn uiterlijk in de ‘Genie in a bottle’-tijd was bedacht vanuit het perspectief van een oude, mannelijke baas van de platenmaatschappij”, vertelt Aguilera in het begeleidende interview. „Maar nu ben ik op een punt gekomen waarop het bevrijdend is om mij te ontdoen van alle lagen en te waarderen wie ik ben in mijn rauwe schoonheid.’

En misschien is dát juist wat we moeten meegeven – in plaats van de zoveelste kritiek op cosmetica of botox: dat je het mooist bent als je lekker in je vel zit. Met of zonder make-up. In every single way.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rauwe schoonheid
Sluiten