Iris van Lunenburg
Iris van Lunenburg Columnisten 2 mrt 2018 / 06:15 uur

Opmars van de Tiny Houses

Ik ben er één keer in mijn hele leven geweest. Een midweek, zoals dat officieel heet. Met vriendinnen zochten we de bungalow uit in zo’n ouderwetse vakantiecatalogus. Een dik boekwerk, de prijzen horizontaal, de grootte verticaal en onderaan de beschikbaarheid. We laadden een auto – geleend van de ouders van een vriendin – vol met chocola, chips, rosé en nog meer ongezonde dingen en beleefden een week van louter praten, lachen en drinken in een bungalowpark. Het was heerlijk. Echt waar. Maar daarna heb ik nooit meer een stap over de drempel van een vakantiebungalow gezet. Ja, een goede vriendin probeert al drie jaar lang haar vakantie te vieren in een bungalowhuisje, maar de snelheid en het enthousiasme waarin het ons wél lukt om elk jaar een huis op Sardinië te boeken staan in schril contract met de aversie tegen nóg een week in zo’n bungalow ergens in Midden-Nederland. Raar.

Het nieuws van de Consumentenbond deze week komt dan ook niet als een verrassing. Wat blijkt? De helft van de door de bond onderzochte vakantiebungalows is hartstikke vies. Denk: stof, haren, nagels, kruimels, schimmel en beestjes. Maar dat is nog niet alles. Er zijn ook vlekken en druipsporen gevonden op muren en matrassen. En de poepbacterie E.coli. Brrr. Natuurlijk kun je je afvragen hoe representatief zo’n klein onderzoek is. Een ding is echter duidelijk: het is geen goede reclame voor onder meer Center Parcs, Roompot en Landal Greenparks. En dat terwijl bungalowhuisjes, excuus tiny houses, steeds hipper worden. Had een vakantie in een troosteloos bungalowpark vroeger nog een armoedig imago, nu kan het – in een duurzaam en vooral duurder jasje – weer helemaal mee. Een beetje zoals döner kebab; eerst een guilty pleasure in de donkere uren van de nacht, nu een hipsterhapje in een nog hippere tent waar je prima je eerste date mee naartoe kan nemen.

Of net zoals de woningen op de compleet oververhitte huizenmarkt. Vroeger was een kleine startersstudio nou niet bepaald een droomhuis, nu winnen de tiny houses ook daar aan terrein. Volgens NU.nl wordt wonen op 30 vierkante meter ‘steeds populairder’. En EenVandaag weet het zeker: micro-appartementen in de grote steden zijn helemaal ‘hot’. Ze zijn meestal 20 tot 40 meter en vooral gewild onder studenten en hogeropgeleide starters. „Meer mensen willen in de stad (blijven) wonen en ook zijn er steeds meer singles. Inmiddels bestaat 38 procent van alle huishoudens uit één persoon. In grote steden zoals Amsterdam en Utrecht is dat zelfs 50 procent. Tot 2045 zal het aandeel alleenwonenden alleen maar verder stijgen”, aldus EenVandaag. Fijn. Net als dat droomhuis laat die droomman dus ook nog wel even op zich wachten.

En in de tussentijd heeft Funda nog wel een tiny house ter beschikking. Het nieuwste pareltje is maar liefst 47m2, ligt in een vunzige steeg in het centrum van Amsterdam en mag weg voor een luttele 475.000 euro. Hmm. Dan klinkt zelfs zo’n E.coli-bungalow nog beter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opmars van de Tiny Houses
Sluiten