Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 8 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

FvD’ers in een Suitsupply-pak

Mocht Yernaz Ramautarsing zelf hetero zijn, dan snap ik heel goed waarom hij ervoor pleitte dat homo’s zich zouden moeten voortplanten. Het lijkt me in ieder geval beter dat hij dat niet doet. De ophef die ervoor zorgde dat hij uit Forum voor Democratie moest stappen en Annabel Nanninga achterliet zonder haar politieke dobberneger als reddingsboei in de Amsterdamse gemeenteraad is toch treurig. Met alle mensenhaat die in een wikkeljurk past, stapt zij nu alleen over de grachten, de slappe flyers van haar partij uitdelend. Succes meid!

Wat haar trouwens beter zou staan, is zo’n op maat gemaakt pak van Suitsupply. De posters van de zoenende mannen in de nieuwe campagne kunnen niemand ontgaan zijn. Duizenden mensen ontvolgden het bedrijf online, er volgde een golf van vernielde bushokjes en afgeplakte posters. Dat Yernaz niet de enige is met actieve homohaat in ons zo tolerante land, moet een wrange troost voor hem zijn. Misschien is hijzelf nog met een rolletje tape op pad gegaan – ik kan het me goed voorstellen. Zo’n opgefokte jongen heeft ook een uitlaatklep nodig. De politiek is hem niet meer gegund als speeltuin en zelfs in zijn eigen WhatsAppgroepjes kan hij zich niet meer afreageren. Alles is politiek, zo blijkt maar weer, ook wat zich in de privacy van de eigen woonkamer en slaapkamer afspeelt.

Waarom kiest Suitsupply voor zo’n gewaagde poster-campagne? Om geld te verdienen, laten we dat niet vergeten. Maar commercie en activisme kunnen prima hand in hand gaan. Niemand heeft het geld om zo’n grote campagne uit te rollen, behalve een bedrijf van formaat. Opvallend stil blijft het uit de inclusieve feministische hoek die eerder Suitsupply veroordeelde voor hun seksistische campagne met schaars geklede, (zwarte) vrouwen waar mannen afroetsjten als blije kinderen van een glijbaan. Het is niet leuk om ineens een medestander in je kamp te hebben die je eerst verafschuwde. Maar goed, vrienden doen ook weleens domme dingen, dan praat je het uit en dan kan je verder. Ik overweeg momenteel een double breasted in marineblauw, want de beste stuurlui staan aan wal, nietwaar? Zo bezien is er voor Yernaz ook nog hoop. Een politicus die terugkomt op zijn uitspraken en overtuigingen, die zijn excuses maakt, en zich verzoent met de moraal van de tijd, lijkt me niet getuigen van zwakheid, maar juist van menselijkheid. Dat is iets wat ik in de hooghartigheid van de hele FvD-clan mis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.