Marike Wouters
Marike Wouters Columnisten 13 nov 2017 / 05:00 uur

Irritante kantoortypes #20: Ivo Imago

In iedere kantoortuin lopen dezelfde irritante types rond. Collega’s waarbij je stilletjes hoopt dat ze heel ongelukkig vast komen te zitten in de draaideur of met hun haar verstrikt raken in het kopieerapparaat. Als dat niet gebeurt, moet je er maar het beste van maken. Hoog tijd dus voor Eerste Hulp bij Irritante Kantoortypes in de rubriek ‘Typisch’. Psycholoog en carrièrecoach Roos Woltering staat ons bij met raad en daad.

#20 Ivo Imago

Ivo Imago laat graag merken wat voor réte-belangrijke telefoongesprekken hij voert. Daarom belt hij altijd het liefst binnen gehoorafstand van zijn collega’s. Hij doet alsof hij even ‘sociaal’ wegloopt van zijn bureau als zijn mobiel gaat, maar ondertussen blijft hij vlak achter je staan bellen. Zijn zinnen geeft hij extra kracht door grootse handbewegingen en wijsneuzerig kantoorjargon (“Nee joh, ik maak de boel wel even smart”). Vervolgens neemt hij uiterst nonchalant weer plaats achter zijn computer en zegt hij: “Ja hoor, in the pocket!” Eerst even zijn succes op Linkedin delen, en ook maar gelijk op Facebook, weten zijn vrienden ook meteen waar er op geproost mag worden dit weekend. Aan het einde van de dag vertrekt hij in zijn glimmende auto, die veel te duur was voor zijn portemonnee, maar wel een goede indruk achterlaat bij de klant.

Wat zegt het over jou dat jij je ergert aan Ivo Imago?

Jouw lijfspreuk is: doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Jij gelooft erin dat je krijgt wat je verdient. Jij ergert je aan mensen die zichzelf op hun borst slaan in meetings. Als je maar hard genoeg je best doet, is het niet nodig om je zo te profileren. Jij houdt niet van gebakken lucht en benoemt eerder wat er nog beter kan, dan wat er al perfect is.

Hoe ga je om met Ivo Imago?

Hoe irritant hij ook is, hij leert je wel hoe je je successen moet vieren. Soms is het best slim om dat interessante telefoongesprek binnen gehoorafstand van je leidinggevende te voeren. Ivo Imago is diplomatiek en daardoor eerder top of mind bij de baas, dan jij. En tja, dan ben je nou eenmaal eerder aan de beurt. Realiseer je dat je nog steeds bescheiden kan zijn, als je je successen deelt. Het staat elkaar niet in de weg.

Ivo mag daarentegen wel een tandje minder tof doen. Vraag hem eens een keer wat er de volgende keer beter kan in zijn project, daarmee dwing je hem om een keer een verbeterpunt te delen in plaats van alleen maar successen. Als hij vervolgens iets negatiefs durft te delen, beloon hem dan door hem te complimenteren met het feit dat hij zo goed weet waar zijn ontwikkelpunten zitten.

Ben je zelf een Ivo Imago?

Het is heel goed dat jij je successen viert, dat zouden meer mensen moeten doen. Maar bescheidenheid siert de mens. Als je nooit iets deelt wat minder goed gaat, geloven mensen je op een gegeven moment niet meer. Bedenk waarom je het nodig hebt, dat iedereen hoort wat voor waanzinnig intelligente telefoongesprekken je dagelijks voert. Ben je stiekem bang dat anderen je niet succesvol vinden? Of heb je het nodig om jezelf te overtuigen van je kunnen? Bespreek de komende weken eens met een collega iets waarin je ontzettend gefaald hebt en wat je daarvan geleerd hebt. Van falen leren we meer dan van dingen die goed gaan.

Deel dit bericht met iemand die Ivo Imago ook kent!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Irritante kantoortypes #20: Ivo Imago
Sluiten