Marike Wouters
Marike Wouters Columnisten 8 nov 2017 / 05:00 uur

Irritante kantoortypes #17: Jacco Jatgraag

In iedere kantoortuin lopen dezelfde irritante types rond. Collega’s waarbij je stilletjes hoopt dat ze heel ongelukkig vast komen te zitten in de draaideur of met hun haar verstrikt raken in het kopieerapparaat. Als dat niet gebeurt, moet je er maar het beste van maken. Hoog tijd dus voor Eerste Hulp bij Irritante Kantoortypes in de rubriek ‘Typisch’. Psycholoog en carrièrecoach Roos Woltering staat ons bij met raad en daad.

#17 Jacco Jatgraag

Jacco Jatgraag is er ontzettend goed in om tijdens een presentatie altijd met zeer treffende ideeën te komen….van iemand anders! Heb jij een mooi plan uitgewerkt, dan is Jacco Jatgraag haantje de voorste om jou uit te horen aan je bureau. Even later deelt hij tijdens een meeting schaamteloos de resultaten alsof het zijn eigen resultaten zijn. Aan bronvermelding doet Jacco Jatgraag niet. Control C, Control V en klaar. Hoorde je hem nou echt "Uit mijn onderzoek bleek…." zeggen?! Hij praat er echter zo snel overheen, dat het moment alweer voorbij is en jij beduusd achterblijft na zijn kleptomane daad.

Wat zegt het over jou dat jij je ergert aan Jacco Jatgraag?

Jij hoeft niet perse op het podium te staan en alle ogen op je gericht te hebben. Het is voor jou voldoende als je weet dat de mensen die er toe doen, weten hoe de vork in de steel zit. Jij hoeft niet altijd van anderen gelijk te krijgen om gelijk te hebben. De beste grappen vertel jij het liefst alleen aan je buurman in plaats van de hele werkvloer.

Hoe ga je om met Jacco Jatgraag?

Het kan heel irritant zijn als je de credits niet krijgt die je wel verdient. Het wordt tijd om met je vuist op tafel te slaan en hardop uit te spreken wat je dwars zit. “Wat leuk dat je mijn idee zo inspirerend aan het vertellen bent, Jacco.” Dat kan prima tijdens de vergadering. Wijs hem er later, een op een, op dat je het niet zo sjiek vindt dat hij niet aan bronvermelding doet. De ‘co’ in co-creatie is er niet voor niets. Het is heel mooi dat jij niet zo hoog van de toren blaast, maar ga zo nu en dan wel op de plek staan die je verdient. Hierdoor zullen mensen beter zien wat je allemaal in je mars hebt.

Wat als je zelf een Jacco Jatgraag bent?

Jij hebt de spotlights blijkbaar nog nodig om jezelf te bewijzen. Je ego is te groot om de ander de credits te geven voor zijn werk. Toch zul je zelf uit de spotlights moeten stappen om je team in haar kracht te kunnen zetten. Dat zegt bovendien veel meer over je kwaliteit, dan jezelf op je borst te slaan. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je in je enthousiasme helemaal vergeet dat je maar een klein aandeel had in het project. Maar besef je wel dat mensen het waarderen als je ze de credits geeft voor hun werk. Dan gaan ze bovendien ook harder voor je lopen dan wanneer je dit niet doet.

Deel dit bericht met iemand die Jacco Jatgraag ook kent!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Irritante kantoortypes #17: Jacco Jatgraag
Sluiten