Marike Wouters
Marike Wouters Columnisten 7 nov 2017 / 05:00 uur

Irritante kantoortypes #16: Perfecte Pamela

In iedere kantoortuin lopen dezelfde irritante types rond. Collega’s waarbij je stilletjes hoopt dat ze heel ongelukkig vast komen te zitten in de draaideur of met hun haar verstrikt raken in het kopieerapparaat. Als dat niet gebeurt, moet je er maar het beste van maken. Hoog tijd dus voor Eerste Hulp bij Irritante Kantoortypes in de rubriek ‘Typisch’. Psycholoog en carrièrecoach Roos Woltering staat ons bij met raad en daad.

#16 Perfecte Pamela

Perfecte Pamela heeft alles, maar dan ook alles op orde: ze ziet er goed uit, is altijd vrolijk, heeft een mooi huis, een knappe vriend, perfecte kinderen, een leuke functie én boven dat is ze ook nog eens vre-se-lijk aardig. En attent. En behulpzaam. Er is echt niets te ontdekken aan haar wat minder leuk is. Perfecte Pamela, of ‘Pem’ zoals iedereen haar lekker informeel noemt, vliegt als een sociaal dier over de werkvloer en weet tussen alle bedrijven door met iedereen een leuk praatje of grapje te maken. Pem kent én mag iedereen en andersom kent en mag iedereen Perfecte Pem. Pff, hoe doet ze dat toch?

Wat zegt het over jou dat jij je ergert aan Perfecte ‘Pem’?

Waarschijnlijk is jouw ergernis je bescherming voor de jaloerse gevoelens richting Pamela. Als ze naast je staat, lijkt alles aan haar beter. Je vergelijkt jezelf continu met haar, waardoor je je heel miezerig voelt. Wanhopig ga je op zoek naar de barstjes in haar perfecte bestaan en stiekem verkneukel je je enorm als je van de baas hoort dat haar laatste project mislukt is.

Hoe ga je om met Perfecte ‘Pem’?

‘There is a crack in everything, that’s how the light gets in’. Ga eens een wat langer gesprek met Pamela aan en je zult zien dat haar leven heus niet zo perfect is als het lijkt. Als je echt ballen hebt, durf je tegen haar te zeggen dat je je soms wat minder voelt naast haar, omdat ze alles perfect op orde heeft. Pamela zal je er niet om veroordelen. Ze is namelijk echt aardig. Doe jezelf vooral niet beter voor dan je bent tijdens dit gesprek. Durf iets persoonlijks te vertellen over iets wat compleet misloopt bij jou. Kans dat zij ook iets onthult over haar leven. En onthoud: misschien ziet jouw leven er van een afstandje ook pretty perfect uit. Niemand is in het leven gevrijwaard van negatieve ervaringen.

Wat als je zelf een Perfecte Pamela bent?

Grote kans dat je zelf niet eens weet dat je een Perfecte Pamela bent. Het is goed om een keer door de ogen van een ander naar jezelf te kijken en te beseffen dat je niet alleen maar de dingen hoeft te laten zien die goed gaan. Jij hebt een krachtige en positieve houding, maar soms is het functioneel om eens een kwetsbare kant van jezelf te laten zien. Het maakt je menselijker. Grote kans dat ‘men’ minder behoefte voelt om je stiekem neer te halen om zichzelf beter te voelen.

Deel dit bericht met iemand die Perfecte Pamela ook kent!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Irritante kantoortypes #16: Perfecte Pamela
Sluiten