Marike Wouters
Marike Wouters Columnisten 6 nov 2017 / 07:15 uur

Irritante kantoortypes #15: Vera Vraagteken

In iedere kantoortuin lopen dezelfde irritante types rond. Collega’s waarbij je stilletjes hoopt dat ze heel ongelukkig vast komen te zitten in de draaideur of met hun haar verstrikt raken in het kopieerapparaat. Als dat niet gebeurt, moet je er maar het beste van maken. Hoog tijd dus voor Eerste Hulp Bij Irritante Kantoortypes in de rubriek Typisch! Psycholoog en carrièrecoach Roos Woltering staat ons bij met raad en daad.

#15 Vera Vraagteken

Vera Vraagteken vindt het erg ingewikkeld om zelf knopen door te hakken. Gemiddeld valt ze je dertien keer per dag lastig over hetzelfde onderwerp. Ook vergeet Vera Vraagteken nogal eens dat sinds een aantal jaar het concept Google in het leven is geroepen. "Probeer het eerst eens zelf op te zoeken Vera, en kom dan terug". Maar tevergeefs. Als jij terugkomt uit een vergadering, kun je er vergif op innemen dat Vera Vraagteken bij je bureau staat te wachten met twee enorme vraagtekens in haar puppy-ogen.

Wat zegt het over jou dat jij je ergert aan Vera Vraagteken?

Als iemand hulp nodig heeft, sta jij gelijk voor diegene klaar. Je houdt niet van problemen en als die er toch zijn, dan moeten ze gelijk opgelost worden. Dat zit nou eenmaal in je. Je lost het ook graag alleen op. Je zoekt liever drie uur lang naar het antwoord, dan dat je het aan je collega naast je vraagt (die het antwoord sowieso weet).

Hoe ga je om met Vera Vraagteken?

STUUR HAAR TERUG als ze weer aan je bureau staat met een vraag. Verhoog haar zelfredzaamheid door haar een tip te geven waar ze het antwoord kan vinden, maar geef het kant-en-klare antwoord niet! Zolang jij niet meer alles voor haar voor kauwt, is ze genoodzaakt zelf wat te gaan bedenken. Je kan haar wat zelfvertrouwen geven, door haar ook een keer om hulp te vragen. ”Hee ik kan jou hier goed bij gebruiken, wil je me helpen?’

Ben jij zelf een Vera Vraagteken?

Jij twijfelt over werkelijk alles: je vraagt welke tandenborstel je moet kopen, wat je je date moet terug appen en welke gympen je vandaag moet aantrekken (die witte of die andere witte). Het kan zijn dat je gewoon wat minder slim bent, maar de kans is groter dat je anderen nodig hebt om je zekerder te voelen. Je vertrouwt niet op je eigen kunnen. Het is heel verleidelijk om altijd om hulp te vragen , maar daarmee plaats je je steeds in een slachtofferrol: ‘ik kan het niet alleen’. Je bent echt tot meer in staat dan je zelf denkt. Leer om het zelf op te lossen en ga op zoek naar een antwoord. Af en toe iets vragen is helemaal niet erg en juist ook erg knap. Veel mensen durven nooit om hulp te vragen. Maar wordt wel wat kritischer in wat je wel en vooral NIET vraagt.

Deel dit bericht met iemand die Vera Vraagteken ook kent!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Irritante kantoortypes #15: Vera Vraagteken
Sluiten