Marike Wouters
Marike Wouters Columnisten 2 nov 2017 / 14:17 uur

Irritante kantoortypes #13: Stipte Stanley

In iedere kantoortuin lopen dezelfde irritante types rond. Collega’s waarbij je stilletjes hoopt dat ze heel ongelukkig vast komen te zitten in de draaideur of met hun haar verstrikt raken in het kopieerapparaat. Als dat niet gebeurt, moet je er maar het beste van maken. Hoog tijd dus voor Eerste Hulp Bij Irritante Kantoortypes in de rubriek Typisch! Psycholoog en carrièrecoach Roos Woltering staat ons bij met raad en daad.

#13 Stipte Stanley

Is het een minuut voor 5? Ja hoor, daar gaat íe: Stipte Stanley. Precies op tijd uitgelogd op zijn computer om om 17:00 uur het pand te verlaten. Want waarom zou je een minuut langer op kantoor blijven als dat in wezen niet hoeft? Stipte Stanley is een groot voorstander van de herinvoering van het in- en uitklokken. Het grote horloge om zijn pols is Stipte Stanley’s kostbaarste bezit. Vergadering om 10:00 uur? Stipte Stanley heeft op tijd koffie gehaald zodat hij niet te laat is voor de vergadering – in tegenstelling tot de rest die in de file staat voor de automaat. De irritatie druipt op zo’n moment van zijn gezicht af. Is het 12 uur? "Lunchtijd!" roept Stanley en weg is hij, ook al was de bespreking nog niet klaar.

Wat zegt het over jou dat jij je ergert aan Stipte Stanley?

Jouw lijfspreuk is ‘mañana mañana’, want heel veel dingen kunnen soms écht wel even wachten. De wereld verandert niet in vijf minuten. Er is een groot verschil in hoe mensen tijd beleven. Voor jou is tijd in ieder geval een flexibel begrip. Zelf vind je het ook niet erg als mensen wat later zijn. Jij snapt als geen ander dat de brug openstond en je nog drie mails moest typen voordat je de deur uit kon.

Hoe ga je om met Stipte Stanley?

Bloedirritant of niet, Stipte Stanley zorgt voor een hoop orde en structuur op de werkvloer. Zonder hem zou de vergadering twee uur later beginnen dan gepland. Maar je mag hem ook duidelijk maken dat de wereld niet vergaat als je twee minuten later dan afgesproken bij zijn bureau staat en hij met zijn ogen begint te draaien. Vertel hem dat de huidige economie niet meer werkt op de klok. Soms gebeuren er nou eenmaal dingen waar je direct op moet inspringen.

Ben jij zelf een Stipte Stanley?

Stiptheid is niet de grootste deugd op Aarde. Een beetje flexibiliteit is wel gewenst. Het mag geprezen worden hoe uitstekend jij de tijd bewaakt, maar daarmee is de ruimte voor spontaniteit weg. Waarom is het voor jou zo belangrijk dat je precies om 17 uur naar huis gaat? Ben je bang dat anderen over je grenzen heen gaan als je langer blijft zitten dan normaal? Je hoeft niet grenzeloos over te werken als je een keer wat langer blijft zitten. Je bent de baas van je eigen tijd. Vaak vinden de leukste gesprekken plaats als de helft al naar huis is. Bovendie… oh je bent al weg.

Deel dit bericht met iemand die Stipte Stanley ook kent!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Irritante kantoortypes #13: Stipte Stanley
Sluiten