Marike Wouters
Marike Wouters Opinie 30 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Irritante kantoortypes #10: Bea Buitensluiter

In iedere kantoortuin lopen dezelfde irritante types rond. Collega’s waarbij je stilletjes hoopt dat ze heel ongelukkig vast komen te zitten in de draaideur of met hun haar verstrikt raken in het kopieerapparaat. Als dat niet gebeurt, moet je er maar het beste van maken. Hoog tijd dus voor Eerste Hulp bij Irritante Kantoortypes in de rubriek ‘Typisch’. Psycholoog en carrièrecoach Roos Woltering staat ons bij met raad en daad.

#10 Bea Buitensluiter

Bea Buitensluiter ‘vergeet’ altijd net jou mee te vragen voor de lunch. Als je opkijkt van je computer omdat het lunchtijd is, zie je opeens dat al je collega’s al zijn vertrokken. ‘Oh oeps, vergeten’, zal Bea Buitensluiter zeggen. Ze lijkt jou altijd expres overal buiten te willen sluiten. Vreemd, want voorheen konden jullie op zich prima met elkaar overweg. Als zij een groepscadeau moet regelen voor een andere collega, slaat ze jou over om te vragen of je ook mee wilt doen. Op de dag van de verjaardag sta jij vervolgens met lege handen voor de Jarige Jet en hoor je van een andere collega dat er geld ingezameld was. Bea Buitensluiter doet er alles aan om jou de groep uit te werken. Wat heb je misdaan?!

Wat zegt het over jou dat jij je ergert aan Bea Buitensluiter?

Jij vindt zelf dat er voor iedereen een plek is in het team. Rechtvaardigheid heb jij hoog in het vaandel staan. Want zeg nou zelf: niemand op aarde is meer waard dan een ander. Wat dat betreft is het communistische gedachtegoed jou niet vreemd.

Hoe ga je om met Bea Buitensluiter?

Er zit Bea Buitensluiter duidelijk iets dwars. Waarschijnlijk is ze gekwetst of teleurgesteld in degene die ze buitensluit. Vraag aan Bea op een vriendelijk toon of er iets aan de hand is. Als ze gelijk antwoordt met "neeee joh!", laat je dan niet afwimpelen. Vraag aan haar of ze er dan over na wilt denken of er iets is. Het kan namelijk geen toeval zijn dat ze nooit koffie voor jou haalt. Geef voorbeelden, maar probeer Bea niet aan te vallen. Probeer in plaats daarvan een geïnteresseerde houding aan te nemen.

Als je ziet dat iemand anders slachtoffer wordt van Bea Buitensluiter, kom dan voor diegene op en vraag hem of haar erbij. Er wordt al genoeg gepest op de werkvloer. En buitensluiten is een heel populaire manier, omdat het zo ‘lekker’ indirect is.

Ben je zelf een Bea Buitensluiter?

Stel je niet zo aan. Je bent geen pubermeisje meer met een clubje roddelvriendinnen. Leer aan te geven wat je dwars zit. Het is namelijk heel kinderachtig om iemand buiten te sluiten en met een hoge meisjesstem te zeggen (of te denken) : Jij mag niet meedoen! Dat niveau zijn we een beetje ontstegen. Iemand vergeven is ook een kunst.

Deel dit bericht met iemand die Bea Buitensluiter ook kent!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.