Elfie Tromp
Elfie Tromp Columnisten 5 okt 2017 / 05:48 uur

De Vegetarische Slager heeft de toekomst

Stel je voor: een wereld zonder misleidende advertenties. Waarin afwasmiddel niet wordt voorgesteld als een zachte lavendelwolk door je interieur, maar gewoon als een chemische zweem van goedkoop parfum. Een wereld waarin ontbijtgranen niet worden voorgesteld als een voedzaam begin van je dag, maar als een flinke piek voor je suikerspiegel. Een ontbijt waardoor je, als je er veel van eet, rap dichter bij je eerste diabetes-diagnose komt.

Advertenties voeden altijd een fantasiewereld. We willen graag geloven dat alles wat we kopen ons een succes- en zinvol leven geeft. Helaas heb ik me nooit zo flitsend gevoeld als de acteurs in cola-reclames wanneer ik een blikje opendoe. Ik voel me toch bekocht als ik een stuk kaas eet en er geen romige vrouwendijen in sepia-tinten op mijn ontbijttafel verschijnen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is de waakhond die probeert de grootste onzin uit onze schappen te weren. Dit heeft een groot gevoel van willekeur. Zo werden een tijd terug negerzoenen verboden en omgedoopt tot chocoladezoenen, maar bleven de blanke vla en jodenkoeken staan waar die stonden. Deze week moet de Vegetarische Slager zijn productnamen veranderen. De Visvrije tonyn, Kipstuckjes en Gerookte speckjes moeten nu hernoemd worden.

Ik kan hier een hoop tegenin brengen; zo vraag ik me af in hoeverre een bedrijf dat Vegetarische Slager heet consumenten probeert te misleiden, gezien zijn behoorlijk diervrije naam. Sinds we steeds slechter begrijpend lezen, zou je de Vegetarische Slager ook kunnen waarderen voor het op waarde schatten en uitdagen van het analytisch vermogen van zijn kopers. Maar wat veel belangrijker is, lijkt me het dwarsbomen van een gezond product door de NVWA.

Mede-oprichter Niko Koffeman van de Vegetarische Slager vermoedt dat de actie politiek gemotiveerd is en de vleeslobby de voornaamste aanstichter is. Dit is heel goed mogelijk. Koffeman is zelf actief voor Partij voor de Dieren en andere vleesvervangende producenten, zoals Vivera en Good Bite, krijgen deze sancties niet opgelegd. Lees een willekeurig artikel over het broeikaseffect of voeding en gezondheid en je zult lezen dat we te veel vlees consumeren. Een (deels) vegetarisch dieet heeft de toekomst en is gezonder voor lijf en milieu. De NVWA toont wederom zijn eigen irrelevantie door de willekeur van zijn ingrijpen. Een beleid waardoor we als consument minder in een fantasiewereld leven en worden aangemoedigd gezondere keuzes te maken voor onszelf, zou de NVWA sieren. Niet dit soort laf getrut op de letter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Vegetarische Slager heeft de toekomst
Sluiten