Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 21 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

HEMA is voor alle kinderen

De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn: HEMA schaft het onderscheid af tussen jongens- en meisjeskleding. Hierin volgen ze het voorbeeld van de Britse modeketen John Lewis die de kleding in zijn winkels eerder onderbracht onder het label: kinderen. Lekker overzichtelijk, zo lijkt me.

Afschaffen klinkt streng en als we hier in het vrije Nederland ergens allergisch voor zijn, is het idee dat iemand ons de les leest. We willen zelf wel even kiezen of onze dochters roze bikini’s en tutu’s dragen of niet. Als ons meisje verdomme een prinses wil zijn, dan màg ze een prinses zijn. En daar hebben alle boze HEMA-klanten gelijk in. Ja, je kind mag zelf kiezen of ze in zoet roze voor de dag wil komen. Maar wat nu nog beter is, je kind mag ook kiezen om eruit te zien als een stoere rauwdouwer! Dat is niet iets wat de HEMA wil opleggen, maar ook aanbieden.

Genderneutrale kinderkleding. Wat moet dat nou worden? Kinderen die allemaal in dezelfde, grauwe hobbezakken tevoorschijn komen? Worden dat een soort seksloze volwassenen? Allesbehalve. In de puberteit, als de geslachtshormonen onze lijven transformeren, komt vanzelf naar boven wie of wat we willen zijn. De vraag is vooral: waarom zou je dat een kind al voor de puberteit willen opleggen? Waarom willen we van onze kinderen mini-volwassenen maken?

Ik gaf zelf vroeger niet om kleren; ik was een klittenbandkind. Zo eentje die geen schoenen wilde strikken, want dat was maar gedoe. Ik moest stevige kleren aan om in bomen te kunnen klimmen, waar ik fietsracewedstrijden in kon houden met mijn vriendjes op straat en ja, ook om, gemakkelijk op de grond gelegen, met mijn poppen in te spelen of boeken lezen. Mijn kleren moesten lekker zitten en geen gedoe geven. Ik was allergisch voor kant, voor pailletten en strakke shirts; was ik nu jong, was ik het ideale HEMA-kind geweest.

Mijn nichtje daarentegen is zeer uitgesproken in haar smaak. Zelfs over de motieven op haar pamper heeft ze een mening. Die met de aapjes zijn veel beter dan die met wolkjes, als u het wil weten. Als ze bij me logeert, wil ze verkleden. Hoeden, pruiken, hakken, alles wordt uit de kast getrokken. Ze heeft een keur aan kostuums thuis; turtle, dino of prinses, ze mag op avontuur en spelen, ook met haar uiterlijk. Ze mag alles zijn wat ze zou willen zijn. Ik ben blij dat HEMA dat ook vindt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.