Lars van der Werf
Lars van der Werf Columnisten 21 aug 2017 / 06:56 uur

Ik heb er eentje

Ik heb een goede vriend. Hij is er als het moet en ook als het niet hoeft. Hij wandelt met me door de stad en laat me bazelen over dingen die er daarna niet meer toe doen. Hij drinkt koffie met me, soms thee en hij luistert. Hij wijst me op dat ik overdrijf of onzin uitkraam, hij zegt vaak dat hij trots is en dat ik iets goed gedaan heb. Hij heeft ook z’n eigen problemen en twijfels. En hij bazelt ook. En dan luister ik, wandel ik en zeg ik dat hij overdrijft, onzin uitkraamt en dat ik trots ben op de dingen die hij goed doet.

Zo nu en dan drinken we bier en kijken we naar voetbalwedstrijden. Dan weten we er alles van. Soms gaan we naar een museum en lachen we om het bejaarde echtpaar in dezelfde jas. Hij gaat wel eens met me mee als ik ergens ver weg moet optreden en ik met een auto moet, want ik heb geen rijbewijs en hij wel. Ik was z’n getuige op z’n huwelijk. Een mooie dag.

We kennen elkaar al heel lang. De helft van ons leven. Ietsje meer zelfs. Dat doet er verder niet zo toe, want we hebben het bijna nooit over vroeger. We praten over nu en over de toekomst. Over hoe of dat dat nou allemaal verder moet met de wereld bijvoorbeeld. Dat weten wij verder ook niet, maar we hebben het er wel over. En dan zwijgen we ook wel eens en kijken we naar de meeuwen die langs de kade scheren en naar de torens in de stad die er nog niet stonden toen we net vrienden waren.

Waarom we precies vrienden zijn weet ik niet. En ook dat doet er verder niet zo toe. Het gaat erom dát we het zijn en dat het een vanzelfsprekendheid is zo zeker als van dat je weet dat de zon opgaat. We hebben het wel eens over later, als we nog steeds wat bazelend door de stad wandelen, hoe dat dan zal zijn. We zijn het er over eens dat dat dan precies is zoals nu. Je hebt van die constanten als een goede vriend nodig in je leven. Ik heb er eentje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ik heb er eentje
Sluiten