Lars van der Werf
Lars van der Werf Columnisten 24 jul 2017 / 07:55 uur

Rebel

Een zekerheid die je hebt tijdens een Nederlandse zomer is dat wanneer het een paar dagen warm is, elke man met niets beters te doen de hogedrukspuit uit het schuurtje of van de vliering haalt en er de tuin, het dakterras of het straatje mee gaat staan natspuiten. Bij voorkeur met ontbloot bovenlijf.

Ik woon in een buurt met heel veel tuinen, dakterrassen en straatjes, dus met warm weer hoor ik overal mannen spuiten. Nu is de ene daar wat fanatieker in dan de andere, maar meestal houden ze het uren vol, om na het spuiten tevreden met een groen flesje bier wijdbeens zittend het resultaat te overzien. Ik zie nooit een verbetering, eerlijk gezegd. Ik heb meer het idee dat die spuiten het vuil vooral als het ware uitsmeren en het er alleen maar erger van wordt. Maar goed, ik ben de beroerdste niet, ik gun die buurmannen hun pleziertje, hun moment met zichzelf, hun dagje spelen met water.

Wij mannen blijven jongens tenslotte en als ik heel, heel, heel eerlijk ben, zou ik eigenlijk zelf ook wel eens een uurtje de spuit ter hand willen nemen. Ondanks het feit dat het heel veel monotone herrie maakt en het natuurlijk belachelijk is dat je honderden liters uitstekend drinkwater op je dak, straatje of terras spuit. Maar dat terzijde. Ik zie wel in waarom die mannen, ongeacht het resultaat en de buren, er plezier in scheppen.

Nu is er bij mij in de buurt echter één spuitbuurman die het fanatisme heeft van een heroïneverslaafde. Hij heeft toen het onlangs vier dagen op rij warm was, vier dagen minstens zes uur per dag een dakterras staan natspuiten. Dat werd mij toch wat te gortig.

Een tweede zekerheid die je gelukkig hebt bij een Nederlandse zomer is dat het nooit lang duurt. Zo ook toen. Na die vier dagen eindigde het spuitfeest voor de spuitbuurman met smijtende regen en onweer. Althans, dat hoopte ik. Ik zag de donkere wolken samenpakken en ging er vanuit dat hij de spuit in de wilgen zou hangen. Maar nee. De eerste druppels vielen en hij spoot onder een uitgeklapte paraplu rustig door. De rebel.

Reageer op artikel:
Rebel
Sluiten