Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 6 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Waar blijft die sniper?

Oorverdovend stil bleef het, toen Antoinette Scheulderman, journalist voor Linda Magazine, Volkskrant Magazine en tafeldame bij DWDD, tijdens de inauguratie van de democratisch gekozen 45ste President van de US of A een tweet de wereld instuurde: “Waar blijft die sniper?”

Toegegeven: die vraag stel ik mezelf al meer dan een jaar. Hoe meer de verkiezingen vorderden, hoe verbaasder ik raakte over de reacties op Trump. De man is een Amerikaan. De man heeft het recht om zich verkiesbaar te stellen. Amerikanen hebben stemrecht. Amerikanen kiezen Donald tot 45ste President van Amerika. Ja, ze hebben een vreemd kiesstelsel met die kiesmannen, maar dat was bij de eerdere 44 edities van America’s Next President ook geen belemmering. En nu, bij deze verkiezingen opeens wel? Pathetisch. Toch verwachtte ik heel 2016 als opening van het nieuws en uren daarvoor al op internet te lezen dat Trump was neergeschoten. Als wij in Nederland al geen flamboyante homo als MinPres trekken, waarom zouden de Amerikanen dan een miljardair de sleutels van het Witte Huis toevertrouwen?

De sniper bleef uit.

Misschien hebben de Amerikanen geleerd van onze politieke moord, en denken ze dat ze dat beter kan. Eerst installeren, daarna mee dealen. Kan.

Na maanden van anti-Trump tweets, vroeg Antoinette Scheulderman zich af waar die sniper bleef. Het duurde niet lang voordat ze de tweet verwijderde onder het mom van ‘grapje’. ‘Onbegrepen humor’. Goedvolk humor want dat een sniper in sommige kringen als humor wordt gezien, geloof ik direct. Lachen! De kaarten liggen echter compleet anders als Annabel Nanninga dobbernegers beschrijft. Dan worden opdrachtgevers er zonder schroom erbij gehaald: ontslaan die racistische bitch! Xenofobe journalisten moeten we niet willen! Op NPO Radio 1 wordt over Annabelachtigen gepraat door oude mannen die irrelevant zijn want publicerend voor media die niet meer bestaan, maar ja, NPO hé? Daar praten ze óver vrouwen die ze minachten in plaats van mét. Over vrouwen met ‘humor’ die niet goedgekeurd is door de Vara-achtigen. Die vrouwen dienen zo snel mogelijk te verdwijnen uit hun respectabele media metier. Hoofdredacteuren die hun ruggen recht houden: ze verdienen lintjes. Standbeelden.

Als Antoinetteachtigen met opdrachtgevers als Linda, Volkskrant en DWDD oproepen tot haat, is de reflex in medialand hypocrisie. Geen onvertogen woord over haar gedrag, sterker nog, haar Linda collega’s grapten mee op Twitter. Kluun, de man die beroemd werd omdat hij zijn aan kanker stervende vrouw belazerde op alle fronten, liet Antoinette weten: ‘Laten. Ongelukkige tweet. Overkomt ons allemaal.’ Ja, als Antoinetteachtigen oproepen tot haat wordt het gedownplayed tot ‘ongelukkige tweet’. Afgedaan als ‘humor’. Als het humor is, laat je die tweet staan. Je bent niet verantwoordelijk voor hoe een ander jouw humor interpreteert. Verwijderen is laf. Volksstammen vragen zich net als Antoinette Scheulderman af waar die sniper blijft. Daar heb je er maar eentje voor nodig. Is het trouwens ‘humor’ om te speculeren hoeveel snipers er nodig zouden zijn om het aantal hypocrieten in medialand te verminderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.