Elfie Tromp
Elfie Tromp Columnisten 12 jun 2017 / 13:53 uur

Seksisten van Nederland: kom vooral naar Amsterdam

De afgelopen weken was ik niet zozeer een columnist, maar vooral een vrouwelijke columnist. Ik schreef over onderwerpen die mij, als vrouw, aan het hart gaan. Ik noem: opiniemaker Holman die een jonge journalist beoordeelt op haar neukbaarheid, Baudet die moeiteloos twee zetels krijgt, en waarvan we het allemaal oké lijken te vinden dat hij in een interview en passant vrouwen wegzet als minder ambitieus en huiselijker dan mannen, en een ondertekend manifest om het seksisme van GeenStijl te beteugelen. Oh, en mag ik, nu ik toch aan het woord ben, even een applaus voor het verbod op straatintimidatie in Amsterdam? Misschien een wet die moeilijk implementeerbaar is, omdat de dader op heterdaad betrapt moet worden, maar wel een die belangrijk is om een algemene cultuur van seksisme te veranderen. Ik vraag me al jaren af waarom het pissen in openbare ruimtes wel strafbaar was, maar het verbaal afzeiken van iemand niet.

Niks brengt de echte, kwade seksisten naar buiten als een uitgesproken feministische boodschap. Naast de standaard verkrachtingsdreigementen en huis- tuin-en-keukenbeledigingen van mijn intelligentie en fysiek, was een van de terugkerende replieken die ik kreeg: maar Saudi-Arabië dan? Dat is pas belangrijk!

Nu is volgens mij het doel van een columnist om te prikkelen, om onderwerpen te bespreken waar de meningen over verdeeld zijn en de publieke dialoog verder te brengen. Nu denk ik niet dat ik veel vaste Saudi-Arabische lezers heb die ik kan beïnvloeden. Ook is mijn mening hierover niet bijster uniek: ik vind de niet-bestaande vrouwenrechten in Saudi-Arabië om te janken en de benoeming van Saudi-Arabië in de VN-vrouwenrechtenraad om te kotsen. Het enige dat ik kan hopen is dat wat daar besproken wordt, de feministen in Saudi-Arabië een hart onder de riem steekt, dat er een kans bestaat dat er daar intern nog eens wat verandert, inshallah.

Terug naar ons en onze navel, want daar zit nog genoeg pluis in om te ontwarren. Het wordt hoog tijd om toe te geven dat de geschiedenis ook hier nog niet af is. Ben ik bij deze reuze benieuwd of de Baudet-stemmers het eens zijn met zijn vrouwen bij het fornuis-opvatting. Of Holman-lezers ook steevast vrouwen beoordelen via hun libido en of GeenStijlers hun ouders, collega’s en kinderen of dezelfde manieren seksueel intimideren als ze dat bij vrouwelijke opiniemakers doen. Laten we elkaar binnenkort ontmoeten in de straten van Amsterdam. Ik hoor graag wat je dwars zit, even wachten, dan zet ik mijn opname-apparaatje aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Seksisten van Nederland: kom vooral naar Amsterdam
Sluiten