Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 6 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

PVV uitsluiten is normaal

Ze zijn er druk mee, met het uitsluiten van elkaar. Nou ja, met het uitsluiten van de PVV. Ze zijn er ook trots op, de heren lijsttrekkers. Ze kirren het nog net niet uit. Ondertussen formerend in de wandelgangen en in talkshows.

Na weken van lijsttrekkers interviewen kan ik de antwoorden dromen. 1. Iedereen wil premier worden. 2. Iedereen wil samenwerken met degene met wie ze de meeste eigen programmapunten kan verwezenlijken. 3. Nederland is een mooi land maar het moet beter. 4. De lonen moeten omhoog, de belasting omlaag, er moet meer geld naar de zorg, er moeten banen bij, het gaat hartstikke goed, er zijn geen nieuwe hervormingen nodig en 5. Het karwei is nog niet af – voorheen de leus van Lubbers, nu het mantra van Mark.

En politiek verslaggevers doen alsof de heren nieuws verkondigen. In elke talkshow wordt geduid alsof Nederlanders imbecielen zijn: Geert wordt uitgesloten, Jesse wil premier worden. Ondertussen spatten de echte imbecielen van het scherm af: presentator en politici hebben tot op de dag van vandaag niet door dat de kaarten the morning after op 16 maart compleet anders geschud zullen blijken te zijn dan ze ons door de strot proberen te duwen.

Wake up call: blijf vooral volhouden dat de PVV wordt uitgesloten.

Wake up call: blijf vooral volhouden dat Nederland beter kan en moet. Met jullie.

Wake up call: blijf vooral volhouden dat jullie de fatsoenlijke keus zijn. Het opportunisme is doorzichtiger dan een volle fles SPA.

Wake up call: de kiezer is niet debiel. Die weet dat dit Nederland aan jullie te danken is.

Wake up call: politici en presentator begrijpen tot op de dag van vandaag niet wat er in Nederland aan de hand is. En ook op 15 maart zal dat niet doordringen.

Op 12 september 2012 waren de Tweede Kamerverkiezingen waarbij VVD 41, Pvda 38, PVV 15, SP 15, CDA 13, D66 12, CU 5, GL 4, SGP 3, PvdD 2 en 50+ 2 zetels kregen.

Op 12 september 2012 gaven Nederlandse kiezers aan deze partijen hun vertrouwen. En in plaats van dat dat grootste partijen VVD, PvdA, PVV, SP, CDA en D66 met elkaar samenwerken omdat de meerderheid van Nederland dat nou eenmaal wil, bepaalt de grootste wie mag samenspelen. Dat heet ‘normaal’ te zijn.

Het wordt tijd om een ander ‘normaal’ te introduceren. Een ‘normaal’ waarbij de grootste vier partijen het aan de kiezer verplicht zijn, om met elkaar tot een regeerakkoord te komen. Een coalitie waarbij een ruime meerderheid van Nederlanders vertegenwoordigd wordt en niet de helft plus 1 omdat dat ‘de grootste’ nou eenmaal goed uitkomt. Omdat dat ‘de grootste’ de meeste macht geeft.

Door de PVV op voorhand uit te sluiten, verneuken álle andere partijen bij voorbaat een groot deel van de Nederlandse kiezers. En dat een groot deel van de Nederlandse kiezers het zat is om verneukt te worden, dát is pas echt normaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.