Elfie Tromp
Elfie Tromp Columnisten 21 jun 2017 / 15:44 uur

Gekkies heb je overal

Afgelopen weekend reed een gekkie in England met zijn busje in op een menigte bij een moskee. Er waren veel gekkies actief in England de laatste tijd. Ze reden met busjes in op wandelaars op bruggen en bij parlementsgebouwen.

Gekkie. Het koosnaampje voor ernstig gestoorde eikels die het spoor volledig bijster zijn. Ebru Umar noemde de meest recente Britse gekkie in haar laatste column ‘een oorspronkelijke burger die het heft in eigen handen neemt.’ Ja, zo kun je het ook noemen. Of een terrorist. Nog zo’n koosnaampje voor gekkies.

Gekkies bestaan al zo lang als de mensheid bestaat. En ieder gekkie heeft zijn eigen motief. Sommigen zijn geobsedeerd geraakt door een extreme geloofsovertuiging, zoals Mohammed B. Anderen leefden hun eigen helterskelter-fantasieën uit in bijvoorbeeld een zomerkamp voor kinderen, zoals Anders Breivik. En wat dacht je van suïcidale gekkies die zoveel mogelijk mensen mee willen sleuren, zoals Andreas Lubitz, de onheilspiloot van Germanwings? Ook Darren Osborne, de ‘oorspronkelijke burger’ die Ebru zo goed lijkt te begrijpen wilde dood. Zes weken eerder had hij zelfmoord proberen te plegen en was geweigerd toen hij zich wilde laten opnemen voor behandeling in een psychiatrische kliniek.

Wat ik maar zeggen wil: gekkies komen voor in alle vormen, kleuren en maten. Er zijn trends waarneembaar onder de gekkies. Gekkies doen elkaar graag na. Zo is in Amerika al decennialang de highschool shooter een populaire niche in het gekkiedom. In de jaren zeventig waren het treinkapingen. Denk maar aan de Molukse overvallers bij De Punt. Een relatief nieuwe trend is mensen met busjes rammen.

Ebru toont begrip voor de ‘wraakmotieven’ van Darren Osborne, zoals zij het noemt. ik vraag me af of ze ook begrip heeft voor het feit dat Osborne naast oorspronkelijk burger een alcoholist was die in een tentje sliep en onlangs zijn partner met vier kinderen had verlaten. Dat klinkt meer als wanhopige man dan een weldenkend mens, maar dat laat ze onvermeld. Als een schuimbekkende Napoleon bestijgt ze haar lievelingsstokpaardje: massa-immigratie. Het komt allemaal door de importidioten, schrijft ze. En: ‘Het is de taak van onze overheid, om te voorkomen dat geweld plaatsvindt en wraak gaat overheersen. Om te voorkomen dat een burgeroorlog uitbreekt.’

Burgeroorlog. Ja. Ze schreef het echt. Het is volgens mij de taak van de overheid om gekkies op te pakken en te vervolgen. Dat is gebeurd. Osborne zit vast. De ongemakkelijke waarheid is dat gekkies nooit helemaal uit te roeien zijn. Sommigen gespen bomgordels om. Anderen gebruiken busjes. En er is dat speciale slag gekkies dat columnist wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gekkies heb je overal
Sluiten