James Worthy
James Worthy Columnisten 9 jun 2017 / 09:04 uur

Gammasutra

“Elke keer als ik prikkels voelde, belde of appte ik mijn vrienden en gingen we samen bidden.” Afgelopen week las ik een artikel op de website van de Evangelische Omroep waarin ene Leon (18) de geestelijke strijd aanging met zijn masturbatieprikkels. “In groep acht begon ik met zelfbevrediging. Al snel verloor ik de controle en kreeg het meer en meer de macht over mij. Op een gegeven moment kon ik niet meer zonder.” In het artikel praat Leon over zichzelf alsof hij ziek is, alsof de duivel ongevraagd in hem is komen wonen. Hij deugt niet. Nee, Leon zijn lichaam, zijn tempel, is een kraakpand van de hellevorst geworden.

Uiteindelijk verslaat Leon het masturbatiemonster met behulp van zijn priester en zijn vrienden. “Ik ga weer richting de positieve, leuke Leon die ik was. Ik kan weer genieten van vogels die fluiten, ik kan weer lachen.” Er zijn miljoenen tieners zoals Leon die, om wat voor reden dan ook, iets abnormaals van iets normaals hebben gemaakt. De publieke moraal maakt al eeuwenlang iets onreins van iets wat wonderschoon is. Vroeger dacht men dat je van zelfbevrediging ruggenmergtering kreeg, wat natuurlijk bizar is, maar echt heel veel verder zijn we sinds die tijd kennelijk niet gekomen. Tieners zijn bijna-volwassenen die in de kwetsbaarste periode van hun leven zitten en toch geven we ze nog steeds het gevoel dat ze afwijkend gedrag laten zien als ze volkomen normaal gedrag vertonen. Zo’n Leon voelt zich vanzelfsprekend verschrikkelijk alleen. Hij voelt zich als een trekvogel in een wereld vol kerkuilen, als een rukwind in een wereld vol briesjes.

Waarom vertellen we nooit gewoon de waarheid aan tieners?

Lieve Leon,

Iedereen masturbeert. Papa doet het, mama doet het, de priester doet het, Matthijs van Nieuwkerk doet het, de mevrouw die het nieuws voorleest doet het en zelfs God doet het. Het is geen overtreding of een vergrijp, nee, het is gewoon een cadeautje wat mensen aan zichzelf kunnen geven. Je bent niet alleen en de hel bestaat niet. Jouw gezonde verlangen is niet het laatste vuurhoutje in het doosje van Lucifer, nee, jouw gezonde verlangen is gewoon gezond. Je bent niet vies, je bent vlekkeloos. Je bent niet kapot, je bent heel. Je bent geen duivelskind. Je bent geen godenzoon. Je bent een mens. Een prachtig mens. Dus masturbeer. Denk aan meisjes of denk aan jongens, het maakt niet uit, maar blijf denken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gammasutra
Sluiten