Constance van Amstel
Constance van Amstel Columnisten 28 nov 2016 / 09:00 uur

Mediacolumn: Help, ik deed mee aan hulp-tv!

Hulp-tv helpt niet. Of althans, niet echt. Dat is de conclusie die we kunnen trekken uit het vorige week in NRC verschenen drieluik vol dramatische verhalen van mensen die zich uiteindelijk van de regen in de drup lieten ‘helpen’ door een tv-programma van RTL 4.

Het verhaal van die vrouw die een weliswaar gratis, maar veel te groot kunstgebit kreeg, laat me maar niet los. Net als dat van die dame van wie de neus smaller werd gemaakt, maar nu met overtollig neusvel op de bank zit. En vergeet die arme types niet die contracten moesten ondertekenen waarmee ze toezegden voor alle productiekosten van het programma op te draaien als ze voortijdig zouden stoppen met hun, hoe ironisch, ‘angstbehandeling’. Medelijden ook met de horecamensen die na hulp van ‘Herrie’ den Blijker een jaar later alsnog failliet gingen.

Na het lezen van al die verhalen dacht ik automatisch aan die keer dat mijn vriendin en haar flatgenoten Eigen Huis en Tuin inschakelden voor het opknappen van de gezamenlijk binnentuin. Het resultaat was prachtig en dat werd gevierd met een barbecue voor alle flatbewoners en hun vrienden en familie. Quinty Trusfull deed ook vrolijk mee, maar toen haar laatste presentatietekst op film stond, begonnen de werklui van het programma zonder pardon de gezellige lampjes en nieuwe picknicktafels weer in de vrachtauto te laden. Had iets met het budget van de flat te maken, maar toch, knap lullig voelde het allemaal wel toen alleen de nieuwe plantjes achterbleven.

Ook dacht ik aan Karin, de Brabantse dame die niet blij was met de nieuwe keuken die ze kreeg van Help, mijn man is klusser. Heel Nederland vond haar ondankbaar, maar ze toonde eigenlijk gewoon lef door te zeggen wat ze dacht. Iets wat al die andere ontevreden mensen niet durfden vanwege die contracten.

Op internet vond ik nog meer verhalen van mensen die meededen aan een tv-programma en ernstig teleurgesteld werden. Op een forum vertelde iemand bijvoorbeeld dat ze met een tv-spel 23.500 euro won, maar daar slechts 10 procent van mocht houden omdat de aflevering niet werd uitgezonden! En dan moest er ook nog 29 procent kansspelbelasting vanaf. Auw.

Ik ben geen tv-maker, maar wat denkt u, zou John Williams te porren zijn voor Help, we hebben meegedaan aan hulp-tv?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mediacolumn: Help, ik deed mee aan hulp-tv!
Sluiten