Constance van Amstel
Constance van Amstel Columnisten 23 aug 2016 / 09:17 uur

Mediacolumn: Haka voor de sportzomer

Baalde ik aan het begin van deze zomer nog dat er vooral sport op tv was, nu moet ik bekennen het best wel jammer te vinden dat het weer over is.

Naar het EK-voetbal keek na de uitschakeling van Oranje niemand echt uit, en toch bleek het ook zonder onze jongens best te pruimen. IJsland en Wales ontpopten zich bijvoorbeeld tot twee volwaardige voetballanden met dito legioenen. Van de Vikingen namen we zelfs het haka over, dat langzame klappen aan het einde van een wedstrijd. Dat deze move eigenlijk niet IJslands, maar van de Maori afstamt, doet daar verder niet aan af. Hoe! Hoe! Hoe!

Aansluitend aan het verrassende Europese voetbal, was daar de Tour de France. Bij de NOS verslagen in De Avondetappe. Persoonlijk heb ik he-le-maal niets met de Tour de France, en dat is ondanks het succes van de Nederlandse rijders ook in 2016 niet veranderd. Ik zag het als een pauze in mijn televisiesportzomer.

Twee weken geleden waren daar dan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De eerste week moest ik er nog een beetje inkomen en werd het succes van goud overschaduwd door mindere zaken zoals het ongeluk van wielrenster Annemiek van Vleuten en het hele gedoe met Yuri van Gelder. Maar daarna kwam het lekker op gang.

Ik zag Elis Ligtlee goud winnen op de keirin en was daar blij om, terwijl ik voor deze Spelen nog nooit van zowel Elis als de keirin had gehoord. Ik zat bijna te janken voor de buis toen Epke Zonderland naast zijn rekstok greep en secondenlang hulpeloos op de mat bleef liggen. En ik ontdekte hockey. Natuurlijk kende ik dat wel, want ik zat op een nogal kakkineuze middelbare school waar ’s zomers gegymd werd op de velden van SCHC, maar ik had het nooit echt gezién. Zelden zoiets spannends zitten kijken als die shoot-outs.

En dan waren er nog die momentjes op de bank van NOS. Toen Herman van der Zandt zich geen raad wist met huilende Fatima Moreira de Melo of het moest hebben over sporten waar hij duidelijk niks mee had, zoals BMX’en of boksen. Genieten was het.

De volgende sportzomer van dit formaat is pas over vier jaar weer. In juli 2017 moet ik toch die Tour-tv maar eens proberen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mediacolumn: Haka voor de sportzomer
Sluiten