Erik Jonk
Erik Jonk Opinie 12 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Typecasting: Lea Delaria

Wat een figuur! Die zin moet vorige week woensdagavond in een hoop Hollandse huiskamers zijn uitgesproken toen RTL Late Night aan stond. Te gast was namelijk Lea Delaria, een Amerikaanse comédienne die een hoofdrol speelt in de serie Orange is the New Black. Netflix – waar voornoemde serie te zien is – had haar en collega Yael Stone ingevlogen om het nieuwe, vierde seizoen van de reeks te promoten.

Liefde op het altaar

En dat lijkt gelukt. Al vraag ik me wel af of het de bedoeling was om de serie neer te zetten als een aaneenschakeling van lesbische seksscenes. Maar goed, Humberto Tan leek in elk geval geen genoeg te krijgen van het fragment waarin twee vrouwen de liefde bedrijven op het altaar van de gevangeniskerk: hij liet zijn kijkers de scene vier keer zien.

Toch werd de show gestolen door Delaria. Ze zat dan wel niet in die specifieke kerksessie, maar bij mijn weten is het nog niet eerder voorgekomen dat een vrouw live op familiezender RTL 4 demonstreerde hoe een andere vrouw te bevredigen met de vuist. Humberto Tan wist ook niet zo goed waar hij kijken moest.

Voor wie dit alles gemist heeft, even een omschrijving van de betreffende actrice: Delaria is een nogal forse, stoere, lesbische vrouw met opgeschoren zwart haar, getatoeëerde armen en letterlijk een grote mond, die bovendien nooit stil lijkt te staan. In de serie speelt Delaria de rol van Big Boo, een nogal forse, stoere vrouw met opgeschoren zwart haar, getatoeëerde armen en letterlijk een grote mond, die bovendien nooit stil lijkt te staan.

Geen voorbereiding

Hebben we hier te maken met een sterk staaltje typecasting? Jazeker. Sterker nog: de rol is speciaal voor de actrice geschreven. In een interview met de Amerikaanse website Celebuzz vertelde ze dat het karakter Boo in eerste instantie helemaal niet in de serie zat, maar dat de schrijfster Delaria na een ontmoeting zo graag in de reeks wilde hebben, dat ze speciaal een rol voor haar schreef. Lea doet dan ook niet aan voorbereiding; ze gaat gewoon naar de set en doet wat ze moet doen. Of zoals ze zelf zegt: ,,Ik heb in mijn acterende leven nog nooit zo weinig geacteerd als in deze serie en toch is dit de rol die me wereldberoemd heeft gemaakt!” Ik zeg het dus ook nog maar eens: Wat een figuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.