Constance van Amstel
Constance van Amstel Columnisten 26 jun 2016 / 18:00 uur

Mediacolumn: Tijd voor nieuwe tijden

Ik geef toe: het is een beetje flauw om in het artikel hiernaast te suggereren dat op Maaike Timmerman na, iedereen bij de publieke omroep op dit moment vakantie heeft. Natuurlijk weet ik wel dat dat niet zo is. Bij de NOS wordt elke dag keihard gewerkt aan de uitzendingen rond de sportzomer en natuurlijk de Journaals, en via social media zie ik dat verschillende omroepen druk zijn met het opnemen van bijvoorbeeld dramaseries die komend of volgend jaar worden uitgezonden.

Wat mij ook niet ontgaan is, is dat EenVandaag geen zomerstop heeft. Niet vanwege het reclamespotje dat het programma daar speciaal voor opnam, maar door de ophef die daarna ontstond. NPO’s tv-directeur Frans Klein was namelijk not amused met het filmpje omdat er ‘over de rug van anderen’ werd gezegd dat zij wél doorgingen. Hij verbood het programma daarom om de video nog een keer uit te zenden.

Door dit gedoe kunnen we wel concluderen dat het niet de keuze van de redacties van De Wereld Draait Door, Pauw, Tijd voor MAX, Nieuwsuur en Goedemorgen Nederland zelf geweest is om zo lang niet uit te zenden deze zomer. Sterker nog: ik denk dat de makers van deze programma’s balend thuis zitten.

Er is met de Brexit, de Amerikaanse verkiezingen, de schietpartijen in Orlando en het Duitse Viernheim en een Tweede Kamer die pas op 8 juli met reces gaat, toch genoeg om over te praten. Ik ben dan ook niet de eerste die het zegt. Toch: waarom niet een vervangend programma op de plek van Pauw of DWDD? Met Jinek ging het vorig jaar toch prima? En dat het vervangende DWDD een keer mislukt is (toen Waldemar Torenstra De Zomer Draait Door presenteerde) betekent toch niet dat het nooit meer geprobeerd hoeft te worden?

’s Lands langstlopende soap Goede Tijden Slechte Tijden gaat dit jaar wel door in de zomer. Whut? Ja. Zij zenden dit jaar in de zomerstop zelfs een compleet nieuwe serie uit, namelijk Nieuwe Tijden. Goede Tijden, maar dan anders en met andere acteurs. We zitten er misschien iets minder op te wachten dan op een programma dat het zomernieuws duidt, maar toch is het niet verkeerd bedacht. Wat mij betreft is het ook in publieke Hilversum tijd voor nieuwe tijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mediacolumn: Tijd voor nieuwe tijden
Sluiten