Hadjar Benmiloud
Hadjar Benmiloud Columnisten 21 mrt 2016 / 07:54 uur

​U gaat door voor de kankermedicijnen

Edith Schippers stelde afgelopen week een diagnose: we lijden aan een ziek systeem. Treinkaartjes die een paar dubbeltjes duurder worden. Biologische kip van een knaak meer dan de kiloknaller. We roepen moord en brand. Maar over kankermedicijnen van 8000 euro per maand of 80.000 per behandeling, wordt nu pas geklaagd. De economie staat een beetje onder druk.

Zware tijden. Ik zag zaterdagavond een betrokkene een interview geven, waar de tranen me van in de ogen sprongen. Het was een jonge jongen, een beetje beduusd uit zijn doppen kijkend, die vertelde hoe moeilijk hij het afgelopen week had. Het nieuws kwam keihard aan, vertelde hij. "Ik zie hier dag in dag uit mensen ploeteren, met veel plezier, inzet en passie vechten. Dan krijg je toch een beetje het idee dat dit door de buitenwereld niet gezien wordt." Och. Maar hij zou niet opgeven, dat zag je aan z’n hoofd. Deze zelfmeelijdende knul is Eelke den Breejen, "Roche Manager Governmental Affairs & Acces" – farmaceutische topboef en verantwoordelijk voor de kankermedicijnen van duizenden euro’s per maand.

Eelke is erg gekwetst en teleurgesteld dat minister Edith Schippers deze prijs onethisch noemt en de sector nu probeert te dwingen menselijkere prijzen in te stellen: duizenden euro’s betekenen voor Eelke een paar dagen minder hoognodige vakantie, en voor slechts duizenden anderen simpelweg leven en dood. Een beetje verbaasd verklaarde Eelke dat de prijs prima te verantwoorden valt en al jaren in stand wordt gehouden door de overheid zelf: het gebrek aan vrije marktwerking zou voor deze monopolisten de ware systeemziekte zijn. Ter referentie: de jaaromzet van één zo’n medicijn is 7 miljard euro. Ze hebben immers ook zo’n slecht imago. Gisteravond werd in de Monitor onthuld hoeveel Nederlandse kinderen worden gechanteerd om Ritalin te slikken om niet van school gestuurd te worden – terwijl de uitvinder van Ritalin nota bene een paar jaar geleden op zijn sterfbed zelf toegaf dat Ritalin alleen bedoeld was om een bepaald soort kinderen de farmaceutische industrie te laten ondersteunen, en niet andersom.

Niet dat ze zóveel geld verdienen, hoor. Een andere farmaceut verklaarde in Nieuwsuur geërgerd dat het qua winst juist nog wel beter kon: "ze noemen ons monopolisten, maar het valt tegen hoor. Als je zo’n medicijn op de markt brengt ben je je monopolie zo weer kwijt!" Dit gaat over een paar jaar waarin honderden duizenden patiënten sterven voor economische modellen, maar het is blijkbaar nog niet genoeg. Het is wel duidelijk waar de ziekte zit. Als we hier niet heel snel een ethische discussie van maken en economische Russische roulette blijven spelen, hebben we straks alleen nog de financiële gezondheid van de farmaceutische industrie. We hebben nog heel even om een behandeling te bedenken die aanslaat… of de verzekeringsmaatschappijen trekken de stekker eruit, en dan gaan we er allemaal aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
​U gaat door voor de kankermedicijnen
Sluiten