James Worthy
James Worthy Columnisten 25 mrt 2016 / 08:27 uur

Boomerangst

Ik word betaald om mijn mening te geven, maar van tijd tot tijd weet ik het ook niet meer. De wereld lijkt te zijn gestopt met draaien. Morgen is een herhaling van gisteren geworden. Als je goed luistert, kun je de echo van de schreeuw eerder horen dan de originele schreeuw zelf. De wereld spoelt zichzelf enkel nog terug als we slapen en als we ontwaken, begint de herhaling.

“Droom zacht”, zeg ik tegen mijn zoon na het voorlezen van zijn favoriete sprookje. “Morgen komt het goed”, vervolg ik, maar mijn neus begint te groeien. Wat moet ik dan zeggen? De waarheid? Dat de wereld langzaam instort en dat er brokstukken op mijn optimisme zijn gevallen en dat mijn optimisme sinds kort dus een dwarslaesie heeft? Ik voel bijna niets meer. Een man overmeesterd door zijn eelt.

Ik zie de bomaanslagen en ik hoor de knallen. Maar na de knallen komt de stilte, na de stilte komen de sirenes, na de sirenes komt het gehuil, na het gehuil komt weer de stilte en na deze stilte beginnen de vogels weer te fluiten. Presidenten en koningen speechen hun medelijden van een briefje. Na hun medelijden komt de stoere praat. Grote woorden, kleine gevolgen. “Wij zijn met meer!” sprak Rutte. Het is oorlogstaal van een man die schoudervullingen draagt. Hij heeft het wederom over wij en zij, en hij begrijpt kennelijk nog steeds niet dat dat juist het hele probleem is. De man poogt saamhorigheid te kweken door een kloof te creëren, maar het enige wat Rutte dus schept is schaamhorigheid. Wij en zij. Onze manier van leven. Europa wordt aangevallen door twintigers die in Europa zijn geboren. We worden aangevallen door onszelf. Door landgenoten. Door soortgenoten. Dit is kannibalisme.

Zelfmoordterrorist. Ik lees het weer overal en ik vind dat zo’n vreemd woord. Ik denk dan meteen aan mensen als Joost Zwagerman. Aan mensen die gewoonweg geen uitweg meer zagen. Zelfmoord is jezelf de dood gunnen. Jezelf opblazen op een vliegveld is geen zelfmoord. Het heeft niets met gunnen te maken. Het draait in zijn geheel om nemen. Ontnemen. Het ontnemen van de uitweg van zo veel mogelijk mensen. Het is valsspelen. Het is eerloos. Noem ze dus geen zelfmoordterrorist, noem ze bowlingbalterrorist, want ze rollen in de richting van kluitjes mensen en proberen er dan zo veel mogelijk mee te nemen. Meer is het niet. Laten we er in godsnaam geen Shakespeariaanse zelfopofferingen meer van maken.

Maar misschien moet ik gewoon de rust bewaren. Optimistisch blijven. Gewoon eventjes wachten tot de vogeltjes weer gaan fluiten.

“NEE! JE MOET NU EEN KANT KIEZEN! JE MOET BOOS ZIJN!”

“Boos op wie?”

“BOOS OP IEDEREEN DIE NIET BOOS IS!”

Het enige wat vaststaat, is dat de wereld losgaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boomerangst
Sluiten