Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Columnisten 11 feb 2016 / 06:00 uur

Ekdom vanuit Nashville (4): op heilige grond

Radio-dj Gerard Ekdom zoekt deze week in Nashville (VS) voor Radio 2 en BNN-VARA naar de oorsprong van de muziek. Ook in Metro doet hij tot en met vrijdag verslag. Deel 4.

Dag drie in Nashville, de tijd vliegt. En nog steeds die sneeuw hier… Voor de mensen in Nashville is dit heel vreemd, aangezien er dertien jaar lang amper een vlok viel hier. Wij maken het mee mensen!

Een enorm muzikale dag die al begon op een legendarische plek: The Ryman Auditorium, oftewel The Mother Church Of Country Music. Vanuit deze plek werd in 1943 het radioprogramma The Grand Ole Opry voor het eerst uitgezonden. Via dit programma ontwikkelde zich de countrymusic. Alle groten der aarde hebben daar gestaan, van Johnny Cash tot Coldplay. Los van het feit dat het daardoor heilige grond is, klinkt de zaal akoestisch ook echt fantastisch.

Miljoenen platen

Vandaag was de jaarlijkse conventie van countrysterren. Iedereen die er optrad, deed slechts één liedje, waardoor we in twee uur tijd bijna twintig artiesten zagen. Stuk voor stuk grote namen uit de countryscene die de gemiddelde Nederlander niks zegt, maar bijna allemaal miljoenen platen hebben verkocht. Bijzonder om daarbij te mogen zijn.

Daarna door naar een andere beroemde plek: The Blue Bird Café. Een begrip in Nashville. Een heel klein cafeetje alwaar ook elke grote Nashvillester een keer heeft gespeeld, vaak onaangekondigd. Ik heb daar een uur lang ademloos geluisterd naar echte ‘storytellers’. In de ochtendshow hoorde je vandaag een nieuw toptalent: Drew Holcomb.

Ekdom in Nashville
Gerard Ekdom tijdens zijn derde Nashvilledag.
Reageer op artikel:
Ekdom vanuit Nashville (4): op heilige grond
Sluiten