Ebru Umar
Ebru Umar Columnisten 9 feb 2016 / 07:12 uur

De pooier van de profeet: Dyab Aboujahjah

In journalistenkringen is er #ophef over Dyab AbouJajah, een man aan wie ik mijn állereerste column ever op de site van wijlen Theo van Gogh heb gewijd. Deze tot Belg genaturaliseerd Libanees was dertien jaar geleden de frontman van de AEL, Arabisch Europese Liga en in dat kader besloot hij tot ‘empowerment’ van moslimjongeren. In de praktijk betekende dat dat hij ze ophitste tegen de samenleving waarin ze opgroeien, ze opriep hun ‘rechten’ als moslim op te eisen en ‘respect’ af te dwingen.

Aboujajah was mediageniek, want een mondige moslim. Daar hadden de journo’s niet van terug; ze hesen hem op het schild. Emancipatie van de moslimjongeren, goed zo! De Mathijsen, de Felixen en weet ik hoe ze allemaal heten: ze stonden met hun bek vol tanden tegenover deze man die medialand veroverde door vooral géén respect te tonen voor presentatoren en ze volledig van het scherm te spelen. De man was zo succesvol dat ‘ie een tournee door Nederland begon om moslimjongeren een hart onder de riem te steken en Nederlandse journo’s te sarren. Voorwaar een pooier van de profeet zoals Theo hem noemde.

Ik was de luis in de pels van Dyabs tournee. Zag met eigen ogen hoe hij jongeren die hier geboren en getogen zijn wijsmaakte tweederangsburgers te zijn zonder kansen. Jongeren aan hbo’s en universiteiten –hoe achtergesteld of tweederangs ben je dan?! Dat die jongeren een popidool nodig hebben: soit. Dat de Nederlandse journalistiek, onder aanvoering van Willem Lust (Wie? Van NOVA, de voorloper van NIEUWSUUR) die ‘emancipatie’ toejuichte, verbijsterde me. Op mijn vraag aan Lust/ NOVA waarom hij hier niet kritischer naar keek, antwoordde hij minachtend: ‘mevrouw het is geweldig wat hier gebeurt’. Willem Lust zelf refereerde in een mail naar ons gesprek als volgt: “Ik heb op een bijeenkomst van Abou Jaja in Den Haag inderdaad met een nogal opgewonden mevrouw gesproken die voor de website van Theo van Gogh schrijft. Ik heb getracht haar wat te kalmeren. Zij heeft bij dat gesprek geen aantekeningen gemaakt. Zij citeert uit het hoofd en daarmee dus onzorgvuldig en onjuist. Verder wil ik u adviseren slechts amusementswaarde te hechten aan wat er op de website van Van Gogh staat.”

Onzorgvuldig en onjuist; tja. Dertien jaar geleden prikte ík door Dyab Aboujajahs staatsondermijnende teksten terwijl onze staatsmedia hem bejubelden. En dertien jaar na dato is er #ophef over het boekcontract van Aboujajah bij De Bezige Bij?! Terwijl het allemaal logisch is? Ja, die hut was ooit een verzetsuitgeverij, deed heel wat voor de joodse zaak en hielp mee om joodse kinderen te laten onderduiken. Ooit. Das war einmal en wie Houllebecq’s Onderworpen (uitgeverij Arbeiderspers) heeft gelezen, weet: geld maakt álles vloeibaar. De vraag is wanneer De Bezig Bij Mein Kampf van A. Hitler publiceert. Al was het alleen maar om plagiaat door de pooier van de profeet uit te sluiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De pooier van de profeet: Dyab Aboujahjah
Sluiten