Constance van Amstel
Constance van Amstel Columnisten 11 jan 2016 / 06:30 uur

Mediacolumn: Nep-Rotterdams

Een van de leukste aspecten aan Flikken Rotterdam vond ik dat er door een aantal personages in de serie Rotterdams werd gesproken. Vooral Peter Paul Muller, die we toch vooral kennen als ras-Amsterdammer Martin Morero in Gooische Vrouwen, verraste mij met een zeer overtuigende Rotterdamse tongval.

Een verademing vond ik het sowieso, want eerder kon ik me nogal eens storen aan de afwezigheid van een lokaal accent in series die zich verder overduidelijk wel ‘buiten’ afspeelden. Geen Limburgers in Flikken Maastricht, geen Fries in het eerste – zich toen nog Leeuwarden afspelende – Moordvrouw en bijna geen Haags in Seinpost Den Haag. Overal werd keurig ABN gesproken. Lekker verstaanbaar, maar geloofwaardig? Nee.

Dat accentprobleem is trouwens niet alleen in Nederland aanwezig. Ook in het buitenland maken films en series zich er nogal eens schuldig aan. Het begon al in 1964 toen de Amerikaanse acteur Dick van Dyke de Britse schoorsteenveger Bert een bizar en allesbehalve Brits accent liet spreken in de film Mary Poppins. Het werd uiteindelijk wel als charmant bevonden, maar goed was anders.

En nog steeds gaat het wel eens mis. Onlangs nog probeerde de Australische acteur Chris Hemsworth Amerikaans te praten in de film In The Heart of the Sea, maar leidde zijn onnatuurlijke accent vooral af van wat hij te vertellen had. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.

Toch horen wij Nederlanders zulke foutjes vaak niet. Simpelweg omdat het Engels onze moedertaal niet is. Het verschil tussen het Amerikaans uit New York en dat uit Los Angeles? Al sla je me dood.

En daar is het kennelijk ook misgegaan in Flikken Rotterdam. Want waar ik juichend op de bank zat omdat ik eens geen ABN hoorde, zaten de Rotterdamse kijkers zich groen en geel te ergeren. Twitterend Rotterdam had het over nep-accenten en ‘slechte imitaties van het Rotterdams accent’.

Zo zie je maar weer: het is ook nooit goed of het deugt niet. Ja toch? Niet dan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mediacolumn: Nep-Rotterdams
Sluiten