Hadjar Benmiloud
Hadjar Benmiloud Columnisten 11 jan 2016 / 07:30 uur

Anti-verkrachtingstips

Bijna 40 procent van de meisjes heeft nog voor hun 16e één of meerdere ervaringen met seksueel geweld. Deze cijfers komen uit Nederlands onderzoek van eind jaren ‘80, want in veel betere cijfers wordt vooralsnog niet geïnvesteerd. Wel weten we via de media inmiddels dat bijna niemand aangifte doet, daarom paste de Tweede Kamer onlangs de richtlijnen aan na ophef in onder andere deze Metro-column. Alsof dat de oorzaak wegneemt. Je kunt er heel moeilijk over doen, maar niemand wil aangerand worden. En op straat gaan en niet aangerand worden is hier in Nederland moeilijker dan je denkt. Afgelopen week reageerde men massaal verontwaardigd op de burgermeester van Keulen (een vróuw!) die vrouwen adviseerde een armlengte afstand te houden van mogelijke verkrachters. Daar was ik dan weer verontwaardigd over. Anti-aanrandingstips zijn doodgewoon en hoognodig als je tot de kleine elite van vrouwen wilt behoren die dit nooit meemaakt. Je kunt doen alsof het niet bestaat, maar dat werkt -net als met het bestaan van asielzoekers- dus niet. Daarom nog wat extra tips, door mij getest uit de praktijk. Ik ben nu al zeker een paar maanden niet meer aangeraakt door vreemde heren (de laatste keer was een groep brallende corpsballen die me “voor de grap” insloot in het centrum van Amsterdam), dus doe er je voordeel mee.

Houd een armlengte afstand van je dronken medeburger. Houd twee armlengtes afstand van ambtenaren die over jouw rug hun punt willen maken. Houd drie armlengtes afstand van je geliefde, bekenden en familie, want volgens onderzoek zitten daar de meeste aanranders tussen. En als je feest wilt vieren, doe dat dan op een plein waar iedereen je ziet, want de meeste zedendelicten vinden plaats in de stille hoekjes van onze Nederlandse samenleving: op het werk, op straat, in het gangetje voor de kroegtoiletten. Wanneer je niet aangerand wilt worden in Nederland, en het gebeurt toch, zwijg er dan vooral over. Doe gewoon alsof het niet bestaat. Want zodra je je mond opentrekt, krijg je te horen dat je het zelf hebt uitgelokt – en dat voelt nog veel pijnlijker en smeriger dan het delict zelf.

Kortom, alles bij elkaar kun je welbeschouwd nog het beste verhuizen naar een dor stuk land in het Oosten waar niemand meer woont, omdat ze gevlucht zijn naar een Westers land waar we zogenaamd alles geregeld hebben. Maar laten we het bij de feiten houden. Feit is dat dagelijks hele pleinen vol Nederlandse vrouwen worden belaagd door Nederlandse mannen. Feit is dat het probleem niet vrouwen, asielzoekers of alcoholische versnaperingen zijn. Het probleem zijn de daders. Misschien moeten we dat eens aan onze eigen mannen èn vrouwen duidelijk maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Anti-verkrachtingstips
Sluiten