Constance van Amstel
Constance van Amstel Columnisten 24 nov 2015 / 08:29 uur

Niemand kijkt meer televisie….

Televisie is dood. Echt, nie-mand kijkt er meer televisie. Niemand. En al helemaal niet volgens het ‘spoorboekje’ van de televisiegidsen. Kom nou. Grote groepen mensen hebben niet eens meer een toestel in huis. Nee hoor, zonde van de ruimte. En van de tijd. Want zeg nou zelf; er is toch niks op tv?

Het is misschien wat overdreven, maar dit is wel zoals er de laatste jaren over televisiekijken wordt gepraat. Sinds de komst van Netflix en HBO gaat het in kranten, online en in vakbladen veel over ‘het nieuwe tv kijken’, oftewel het non-lineair kijken waarbij de kijker zelf bepaalt wanneer (en waarop) hij iets wil zien. Overigens gaat het daar in tv-programma’s zelf een stuk minder vaak over, maar goed, dat is logisch.

Door de bank genomen zijn deskundigen het erover eens: tv-kijken is hopeloos ouderwets. Zelfs de politiek bemoeit zich ermee door voor te stellen om NPO 3 te schrappen omdat jongeren toch geen tv meer kijken.

In het kader daarvan gebeurde er dit weekend iets geks. Door een storing van KPN zaten er vrijdagavond 1,8 miljoen huishoudens zonder tv. Als de tv inderdaad dood is en niemand meer kijkt, zou eigenlijk niemand daar iets van gemerkt moeten hebben. Want waarom The Voice kijken als je ook een goed boek kunt lezen in de fauteuil onder de schemerlamp?

Dat dat even anders was, blijkt wel uit alle commotie die rond de KPN-storing ontstond. De (radio)journaals openden ermee, op social media raakte men niet uitgeklaagd, en alsof het een ware ramp betrof streamden mensen die wél televisie hadden The Voice live via Periscope. Wat vervolgens weer in het Journaal te zien was.

Zaterdagochtend werd de schade die de KPN-storing had aangericht pas echt zichtbaar: de kijkcijfers van grote shows waren zelden zo laag geweest. De Voice noteerde met 1,8 miljoen de op-een-na-laagste score ooit en het nieuwe Mindmasters Live van SBS6 haalde met 529.000 de top 25 van vrijdag niet eens. Al kan dat laatste ook komen doordat het gewoon niet zo’n goed programma was.

Tv dood? Nee hoor, ik denk dat ze nog wel even mee kan. Mits KPN het doet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Niemand kijkt meer televisie….
Sluiten