Johan van Boven
Johan van Boven Columnisten 9 jul 2015 / 15:23 uur

Waarom lijdzaam toezien, Dennis?

De weldadige rust waarin Ajax naar de kwalificatieklus voor de Champions League toewerkt, is bedrieglijke schijn. Het is stilte voor een storm die al voor de herfst door de Arena en over De Toekomst zal razen.

Tenzij Johan Cruijff zich naar Amsterdam-Zuidoost begeeft, om te verijdelen dat de kinderen van zijn revolutie elkaar naar het leven gaan staan. Want zozeer zijn de verhoudingen tussen Johans voetbaljongens reeds verstoord. Bij Ajax staat de pleuris op uitbreken.

Chaos

Toen Cruijff in 2011 de macht greep bij de club waar hij alles kan maken, schoof hij als Verlosser zijn discipelen naar voren. Daarna keerde hij terug naar Barcelona, terwijl in Amsterdam al die trainers en directieleden met een groot voetbalverleden het spoor van de revolutie langzaam maar zeker bijster raakten. Inmiddels is de chaos zo groot dat de baas van de revolutie geen idee meer heeft hoe hij die de kop in moet drukken. En wat doet Johan dan? Wegkijken.

Cruijff dacht de nazorg van zijn revolutie te kunnen afdoen met zo nu en dan een belletje, maar daardoor heeft hij bij Ajax een machtsvacuüm veroorzaakt. Omdat in de Arena en op de Toekomst een heleboel lieden iets te zeggen hebben, maar niemand er werkelijk de baas is, grijpen handige sjacheraars hun kans.

Babbelziek

Ruben Jongkind heeft alle vertrouwen van Wim Jonk gewonnen, zodat deze atletiektrainer van origine de ene na de andere bevriende fitnesscoach bij Ajax naar binnen durft te loodsen. Frank de Boer trekt als derde assistent zijn strandvoetbalmaatje Orlando Trustfull, een babbelzieke intrigant, aan.

En Cruijff zelf regelt tussendoor nog even een benoeming voor zijn zakenvriend Tscheu La Ling, waar directeur spelerszaken Marc Overmars enorm chagrijnig van wordt. Dit allemaal tot afgrijzen van Dennis Bergkamp, die lijdzaam toeziet hoe Cruijffs voetbaljongens steeds meer langs elkaar heen werken en zelfs lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.

Intelligentste

Maar waarom lijdzaam, Dennis? Zegt Cruijff niet in jouw biografie dat jij de spelverdeler van het Technisch Hart bent, de intelligentste van het hele spul om wie het bij Ajax eigenlijk zou moeten draaien? Laat Johan nog eens van zijn Catalaanse heuvel afdalen naar De Toekomst om dát aan de wereld duidelijk te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom lijdzaam toezien, Dennis?
Sluiten