Robbert Blokland
Robbert Blokland Columnisten 17 mrt 2015 / 14:00 uur

Wanneer vervalt een spoilerembargo?

Er is op kijkgebied weinig vervelender dan mensen die allerlei plottwists en verrassingen verraden over een film of serie waar jij nog niet klaar mee bent.

Het is een kwart eeuw geleden, maar ik zal nooit de frustratie vergeten toen ik in de Haagsche Courant de recensie las van The Hand that Rocks the Cradle. De scribent in kwestie schreef dat de psychopathische kinderjuf werd ontmaskerd dankzij een zogenoemde dreamcatcher op haar veranda, voorkennis die voor mij de hele film verpestte.

The Sixth Sense

Een collega startte bijna een wereldoorlog met een buitenlandse journalist die hem voor aanvang van de persvertoning al het slot van The Sixth Sense verklapte, toch een onbetwiste klassieker op twistgebied.

Maar wanneer vervalt een spoiler-embargo? Hoeveel jaren moeten er zijn verstreken voordat je in alle openheid mag schrijven of praten over een schokkende onthulling? Na een halve eeuw is het wel algemeen bekend waarom het sleetje in Citizen Kane zo belangrijk is, waarom Mrs Bates in Psycho zich nooit in het openbaar vertoont of waarom het Vrijheidsbeeld op de poster van Planet of the Apes staat.

Lees ook: Robbert Blokland over ‘blanke Oscars’

Maar veel lastiger is het tegenwoordig met series en films die we allemaal in ons eigen tempo kunnen kijken. De climax van seizoen 4 van Homeland nadert nu op NPO, wat op zondagavond hevige discussies op Twitter teweegbrengt. Maar de downloaders deelden deze ervaringen al vier maanden geleden.

Homeland

En wat nou als je zondagavond andere dingen te doen hebt en pas in de loop van de week Homeland kan terugkijken; moet je dan alle sociale media stelselmatig mijden om je eigen plezier niet te verpesten?

Nog vervelender is het met series op Netflix die in één keer in zijn geheel online worden gezet, zoals twee weken terug met fenomeen House of Cards gebeurde. Er zijn op de redactie zelfs Netflix-vrije zones ingericht, waar lijfstraffen staan op het ter sprake brengen van dit precaire onderwerp tegen mensen die nog niet klaar zijn met kijken.

Bingewatchers

Zou dit nou echt de bedoeling zijn van de makers, een sfeer van collectieve paranoia waarbij langzame genieters angstvallig de keiharde bingewatchers ontlopen? Misschien moet het volgende seizoen toch meer gespreid worden vrijgegeven, elke dag een aflevering of zo. Dan kan iedereen het kijken bijbenen en keert het collectieve plezier van het nabespreken weer terug. Én is het risico op spoilers minimaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wanneer vervalt een spoilerembargo?
Sluiten