Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 3 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Marjolein Faber moet blijven

Het was een briljante oneliner in het verder waardeloze House of Cards. First lady Claire Underwood verklapt regel één, twee, drie tot en met zeshonderd van politiek bedrijven: „You just have to say it, you don’t have to mean it.”

Het had het mantra van de VVD kunnen zijn; immers heer en meester in het doen van valse beloftes aan de kiezer, het voor leugenaar uitmaken van opponenten en daags na de verkiezing met een stralende glimlach verklaren niet gelogen te hebben. Nee, heus. De VVD wil haar beloftes waarmaken maar ja, compromissen hé? Het is niet de schuld van de VVD dat ze hun beloftes niet nakomen maar van ons, kiezers! Hadden we maar met z’n allen op de VVD moeten stemmen. Het opportunisme dat in die woorden zit, mag niet onderschat worden.

De ellende is dat geaccrediteerde grachtengordeljournalisten te aardig zijn voor politici en partijen die hun pr op orde hebben. Die betere pakken dragen en parelkettingen kunnen betalen. Dat soort politici zijn per definitie keurig, ze wonen in keurige woningen al dan niet betaald door de belastingbetaler in Wassenaar en dat ze fatsoenlijke volzinnen uitend de boel belazeren, komt niet bij grachtengordeljourno’s op. En als dan wel, dan toch liever niet. Er was nooit een VVD beerput opengegaan als GeenStijl zich niet in Mark Verheij-en had vastgebeten – thanks boys!

Over het algemeen happen sjieke journo’s naar het eerste bot dat ze wordt voorgeworpen en dat bot heet al jaar en dag PVV. En dus is nu de Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber aan de beurt. Toegegeven, de één dacht dat ze een ingehuurde actrice was, de ander de zus van Rita Verdonk. Aan haar outfitje bij het NPO lijsttrekkersdebat te zien, had een leidinggevende functie in het Derde Rijk Faber niet misstaan. En hoe flauw het ook is om als vrouw een opmerking over het uiterlijk van een andere vrouw te maken, weet iedereen, óók Eva Jinek, dat het niet om de inhoud gaat (Gefeliciteerd met de zomerprogrammering btw). Het gaat vooral om alles eromheen. Faber wegsturen omdat ze haar zoon een website in elkaar heeft laten knutselen? Het is een fokking website, iemand moet dat ding toch bouwen?

Marjolein Faber is niet de eerste en zal zeker niet de laatste politica zijn die familie inschakelt om een klus te klaren. Maar de enige reden waarom er moord en brand over geroepen wordt, is omdat journalisten het nu ineens wél durven. Hoeveel Europarlementariërs hun kinderen (hoi Hanja Maij Weggen!) en echtgenoten op de loonlijst hebben staan, hoeveel burgemeesters hun partners aan het werk zetten (hoi Annemarie Jorritsma!), zullen we nooit weten tenzij GeenStijl er induikt. Grachtengordeljourno’s zijn net zo waardeloos als dat derde seizoen van House of Cards. En alleen daarom al gun je de PVV een eclatante overwinning op 18 maart. En ik zeg het niet alleen. Ik meen het ook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.