Luuk Koelman
Luuk Koelman Columnisten 12 feb 2015 / 07:50 uur

Welkom in het Slavernij Museum

Hallo kinderen! Welkom in het Nederlands Slavernij Museum. Een museum over onze koloniale geschiedenis, mogelijk gemaakt door het Ministerie van Acceptatie. Je volgt de audiotour. Druk op het cijfer 1 van je mp3-speler.

In de centrale hal valt meteen het twaalf meter hoge marmeren beeld van Quinsy Gario op. De grote aanjager van het Zwarte Pieten-debat. Dat was in de tijd dat het kabinet weigerde de herdenking van de slavernij te subsidiëren. Gelukkig is nu alles anders! Quinsy Gario kreeg in 2024 de Nobelprijs voor de Vrede. Heel Nederland is trots op hem! Wie weet word jij ook nog eens zo wijs en beroemd! Druk op het cijfer 2.

Dit is de Zaal van Zwarte Piet. Het is anno 2028 moeilijk voor te stellen, maar slaven leefden vroeger niet alleen op plantages, maar ook op daken van huizen. Nederlanders zagen Zwarte Piet als de domme knecht van Sinterklaas. Zijn slaaf! Zal ik eens iets heel ergs vertellen? Tegenover het buitenland deed Nederland net alsof deze vorm van slavendrijverij een onschuldig kinderfeest was. Gemeen hè! Maar Nederlanders deden nog veel meer geniepige dingen. Daarover meer in de volgende zaal. Druk op het cijfer 3.

Je bevindt je nu in de filmzaal. Slaven kregen er flink van langs met de zweep. Om net te doen alsof dat normaal was, werden propagandafilms vertoond waarin slaan met het zweepje werd verheerlijkt. Zoals Fifty Shades of Grey uit 2015. Boordevol mensen die het zogenaamd fijn vinden om vastgebonden en afgeranseld te worden. Kijk maar eens naar het fragment. Waarom denk jij dat die naakte mevrouw met dat leren balletje in haar mond zo kreunt? Precies, ze heeft pijn! Haar billen zien helemaal rood. Zo gaan wij in Nederland niet met elkaar om! Druk op het cijfer 4.

Je betreedt nu de Zaal der Verdraagzaamheid. Slavernij leidt altijd tot buitensluiting. Zie je die vijf meter hoge muur? Het is een exacte replica van de muur die moslims in Gouda moesten bouwen, enkel en alleen om zichzelf te kunnen zijn. Dat is toch verschrikkelijk? Stel je voor: papa en mama krijgen bezoek. Dan kopen zij toch hapjes en drankjes die hun gasten lekker vinden? En niet wat zij zelf lekker vinden? Nou dan! Daarom is het zo goed dat Nederlanders zich aanpassen, het hun gasten naar de zin maken en alles doen om hen niet te kwetsen. Want kwetsen gebeurt niet alleen met een zweepje. Ook met woorden. Of een gemene tekening.

Gelukkig is het sinds 2026 bij wet verboden te kwetsen. Je kwetst iemand wanneer hij of zij zich gekwetst voelt. Daarom is het beter gewoon je mond te houden, zodat iedereen zijn leven in vrijheid kan vieren. Spreken we dat af? Mooi!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Welkom in het Slavernij Museum
Sluiten