Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 17 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Helló Haatimam!

Alleen in Nederland: we heffen de wallen op, doen streng tegenover softdrugs maar in ruil daarvoor rollen we de rode loper uit voor haatimams. Je moet met je tijd meegaan toch? Dus terwijl in Europese hoofdsteden ‘lone wolves’ (uh-huh) met automatische geweren zwaaien en links en rechts slachtoffers maken alvorens zelf dood te bloeden, komen er in maart een stelletje baardapen in jurken uit de pre-middeleeuwen onze moslimpjes het hoofd op hol brengen. Wat ze gaan prediken? God en Allah mogen het weten. En dat het weinig goeds zal opleveren, niets constructiefs zal brengen en tot wederzijdse agressie zal leiden, kun je de klok op gelijk zetten.

Maar ja lieve kijkbuiskinderen: Nederland hé? Ja lieve jihadistjes in spé: dat heet nu vrijheid. Jullie vrijheid. We verafschuwen die middeleeuwse onzin waarin groepen tegen elkaar worden opgezet op basis van sprookjes, we verafschuwen de achterlijke houding dat mannen belangrijker zijn dan vrouwen, wier enige taak op aarde ja en amen zeggen en kinderen baren is. En we verafschuwen elkaar misschien nog wel het meest omdat we zo geciviliseerd zijn, dat we niet verder gaan dan verbaal verafschuwen. Want ja, ook achterlijke imams en hun aanhang hebben rechten hé? Althans, wel in Nederland. In Nederland is iedereen gelijk, zo erg gelijk zelfs dat de wet vindt dat het geloof boven gelijkheid staat. Dat vrouwen onder het mom van geloof van alles aangedaan mag worden. Ach ja, het geloof. Daar moet je voor bui-gen, zeker als het om moslims gaat.

Nee dan die islamitische landen. Zeg maar gerust bananenrepublieken, van die landen waar wij ons niet mee willen vergelijken. Noem een Jordanië. Of Egypte. Daar doen ze niet zo aan vrijheid, laat staan aan rechten en begrip voor terroristische gelovigen. Nee. Als een Jordanese straaljagerpiloot door IS gekkies neer wordt gehaald, in een kooi wordt gestopt, met benzine wordt overgoten en als daar dan een Oscarwaardig filmpje van gemaakt wordt hoe hij dood brandt, beloven de Jordaniërs wraak. Hoewel, beloven? Ze voegen de daad bij het woord. Per kerend persbericht executeren ze zes IS-terroristen en voeren ze 56 bombardementen uit in gebieden die door IS zijn geannexeerd. Of de Egyptenaren. Er worden wat Egyptenaren onthoofd en páts, bombardementen volgen op IS-gebied in Libië. Geen genade. Laat staan gebabbel.

Je kunt er alles van vinden. Schandalig. Barbaars. Ongeciviliseerd. Maar ja, eerlijk? Beetje lopen wheelen en dealen zoals Rutte en co doen over #MH17 levert natuurlijk helemaal niets op. Alsof wij niet zouden staan juichen als onze F16’s wat bommen zouden droppen boven de Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Maar ja, wij zijn geciviliseerd. Wij doen niet aan oog om oog. Wij niet, de Fransen niet en de Denen ook niet. Nee. Wij drinken eerst thee en bouwen daarna een haatmoskee in Gouda en ontvangen haatimams in Rijswijk. Ik snap best waarom er in Nederland niet alleen geen wallen en coffeeshops meer zijn, maar ook geen Kalasjnikov zwaaiende gekkies rondlopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.