Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 30 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Het marchanderen der NSB’ers

Nog even iets over vrijheid. Iedereen lijkt maar te denken dat het gaat over beledigen. Dat dat de essentie van vrijheid is. Nee. Helaas. Er komt zoveel meer bij kijken.

Vrijheid betekent dat als je gasten hebt in een tv-programma die zeiken dat het drinken van alcohol respectloos is, de alcohol van tafel gaat. Vrijheid betekent dat als je gasten hebt in een tv-programma die zeiken dat vrouwen aan tafel haram zijn, de vrouwen van tafel gaan.

Vrijheid betekent dat als je arts een man is, je een vrouwelijke arts kunt eisen. En krijgt (huh? Dan is een vrouw opeens niet haram? Natuurlijk. Logisch. Vrijheid.)

Vrijheid betekent dat je in door de Nederlandse overheid gesubsidieerde instituten zoals scholen en gebedsruimtes kunt verkondigen dat mannen de baas zijn, vrouwen ondergeschikte wezens en Allah in de voetsporen van Hitler treedt groot is.

Vrijheid betekent dat je als vrouw dezelfde rechten als een man hebt. Niet een beetje dezelfde, maar dezelfde. Niet alleen op het gebied van salaris en carrièrekansen maar ook als het gaat om gedrag, vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en je te kleden zoals je wilt. Te trouwen met wie je wilt, of de prostitutie in te gaan als je dat wil (hoi Jojanneke!).

Vrijheid betekent dat je mag denken wat je wilt (duh) en dat je mag zeggen wat je wilt. Ja, het betekent zelfs dat je mag zeggen dat gristenen, joden, homo’s en alle niet-moslims goddeloze varkens zijn die zullen branden in de hel.

Vrijheid betekent dat die gristenen, joden, homo’s en alle niet-moslims cq goddeloze varkens wat terug mogen zeggen: dat islamieten de pooier van de profeet zijn (hey Theo…). Dat de islam een achterlijke godsdienst is. Dat jihadisten slaven van Allah zijn.

Vrijheid betekent dat je alles mag vinden. Over alles. Vrijheid betekent dat iedereen alles mag vinden. Over alles. Vrijheid betekent gelijkheid: je mag het oneens zijn met je leidinggevende, je mag met haar argumenteren waarom het volgens jou anders zou moeten.

Vrijheid betekent dat elke burger van Nederland, ongeacht huidskleur, dezelfde rechten heeft. Niet een beetje dezelfde rechten, maar helemaal.

Vrijheid betekent dat als zo’n burger van Nederland van mening is dat zijn rechten geschonden worden, hij naar de rechter kan stappen – ongeacht zijn huidskleur, geslacht of religie.

Vrijheid betekent zoveel meer dan beledigen. Maar beledigen is een onlosmakelijk onderdeel van vrijheid. Marchanderen met vrijheid is het begin van het einde.

En mensen die hun zin beginnen met “ik ben voor vrijheid maar ze gingen te ver”, niet van repliek dienen over wat vrijheid betekent, is niet het begin van het einde. Nee. Dat is een NSB’er in actie. En de publieke omroep is het clubhuis van NSB’ers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.