D. van Aken
D. van Aken Columnisten 16 jan 2015 / 08:25 uur

Eaukidoki

Ik zit op een bankje aan het water. Een jaar geleden heb ik drie keer met een psycholoog gepraat en die was van mening dat ik wat vaker op een bankje aan het water moest gaan zitten. De man noemde mij hypersensitief en daarna zei hij dat ik moest stoppen met dat constante nadenken, en dit zette mij dan weer aan het denken.

“Weet u wat het is, ik heb gewoon het gevoel dat mijn lichaam de schaduw van mijn hersenen is. Ik weet het ook niet, maar als ik van een glijbaan glij, is mijn brein eerder beneden dan mijn lichaam. Niet dat ik gek ben of zo, maar vroeger bestuurde ik de auto, tegenwoordig lijkt het alsof de auto mij aan het besturen is.”
Op de momenten dat ik voel dat ik overprikkeld aan het geraken ben, loop ik dus naar de Amstel en kijk ik naar het water. Het mooiste aan water is dat het geen mening heeft.
“Wat ben je aan het doen?” vraagt een man die met tegenzin het hondje van zijn vrouw aan het uitlaten is.
“Een soort heteroseksuele yoga. Ik voer als het ware de eendjes.”
“Maar je hebt helemaal geen brood bij je.”
“Ik voer ze mijn gedachten.”
De man zucht hoofdschuddend en loopt weg zonder dag te zeggen. En terecht.
“Heb je misschien lange vloei?”
“Nee.”
“Waarom doe je zo kortaf, gast? Praat je niet met moslims? Vanwege Parijs of zo?”
“Ik kijk gewoon naar het water, man. Dat moet van mijn psycholoog.”
“Ben je gek dan?”
“Ook mensen met goede tanden moeten soms naar de tandarts.”
“Maar wat doet dat water dan met je?”
“Het is niet alleen het water. Ik kijk ook naar de lucht. Ik word rustig van wolken, maar wat het water met mij doet? Ik kijk naar het water en dan beeld ik me in dat dat water door mijn hersenen heen spoelt. Het is dus een soort breinklysma met grachtenwater.”
“En helpt het?”
“Dat is helemaal niet belangrijk.”
“Waarom doe je het dan?”
“Soms moet je gewoon even naar het water kijken om te beseffen dat je niet verdrinkt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eaukidoki
Sluiten