In het nieuws

Keiharde beelden in strijd tegen spoorlopers

Foto: Twitter/@HLN_BE

Foto van 'Eefje van Son'

14 OKT 2015

Steeds meer mensen lopen op het spoor, ondanks alle waarschuweingen en inspanningen om het levensgevaarlijke gedrag tegen te gaan. Dat stelt de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. De beheerder startte daarom woensdag een snoeiharde campagne tegen spoorlopen.

Het eerste half jaar van 2015 kwamen er in België al evenveel meldingen binnen van mensen op het spoor als in heel 2014. Geen goed teken dus. Hierbij gaat het om officiële, geregistreerde cijfers. Volgens Infrabel ligt het echte aantal spoorlopers nog een stuk hoger. Het aantal doden en zwaargewonden in het eerste half jaar van 2015, in beide gevallen één persoon, is daarentegen wel vergelijkbaar met dezelfde periode in 2014.

Schokkende beelden

Daarom lanceert Inrabel samen met Securail, de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) en de politie een campagne die erg schokkend is. Op de beelden is een ‘crashtest’ te zien waarbij paspoppen voor een aankomende trein van Infrabel zijn gezet. De resultaten liegen niet. „Heel wat mensen schatten de snelheid van een aankomende trein totaal verkeerd in. Het is ook niet zo dat de treinbestuurder jou altijd ziet omdat jij een trein ziet", vertelt Thomas Baeken van Infrabel aan nieuwsblad Belga. Beaken laat ook weten met de beelden niemand te willen kwetsen: „Het is een bewuste keuze om aan alle spoorlopers de realiteit te tonen en ze te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn."

Vanaf 21 oktober zal de video op het witte doek te zien zijn, voordat een bioscoopfilm begint. Posters van de campagne zijn in alle grote Belgische stations opgehangen en ook wordt de campagne via social media bekend gemaakt.


Views

75

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+