Vrouw blind aan linkeroog door kattenlik

2 juni 2015 om 13:40 door Jurgen van der Hoeven
Vrouw blind aan linkeroog door kattenlik
Foto: Videostill YouTube

Uit onderzoek van de universiteit van Californië bleek eerder al dat knuffelen met katten tot blindheid kan leiden. Een vrouw uit het Amerikaanse Toledo heeft dat aan den lijve ondervonden. Door een lik van haar kat is ze nu blind aan haar rechteroog. Dat vertelde de vrouw aan WTOL.

De meeste bacteriën van huisdieren zijn onschadelijk, maar een aantal bacteriën kan tot ernstige infecties leiden. Dat geldt vooral voor mensen die al immuungecompromitteerd zijn. Dit houdt in dat mensen een niet of niet goed functionerend afweersysteem hebben.

Aan een oog blind

Voor Janese Walters betekent dit dat ze het zicht in haar linkeroog is verloren. “Ik werd op een dag wakker en kon niks zien met mijn linkeroog. Ik keek in de spiegel en dacht dat ik een roze oog of iets had.”

Lees ook: Knuffelen met katten kan je blind maken

Na een maandlang tests afnemen, kwamen doktoren uiteindelijk achter de bron van alle ellende. Ze stelden dat de infectie afkomstig was van de cat van Walter. Het gaat om de Bartonella henselae. De zeldzame infectie kan van kat op mens worden overgedragen door een beet of een kras, maar ook via een lik.

Hoe je het kan krijgen? “Zelfs als je een klein krasje hebt waar de kat aan likt, kan dat al tot infectie leiden”, aldus dokter Kristopher R. Brickman van de universiteit van Toledo.

Schadelijk

De bacterie leidt bij katten niet tot ziekteverschijnselen, maar kan dus wel tot de ernstige kattenkrabziekte leiden bij mensen. Vooral bij mensen die door hun medische conditie al een verzwakt afweersysteem hebben. Zo extreem als de gevolgen bij Walters zijn, is het gelukkig vaak niet.

Walters was niet bekend met de ziekte voor de doktoren de diagnose stelden. Volgens haar hebben de doktoren er een hard hoofd in dat ze de blindheid terug kunnen draaien. “Ik heb wel geluk gehad dat het niet is overgebracht naar mijn andere oog”, stelt de onfortuinlijke vrouw.

Om risico op infectie te vermijden, adviseert the Centers for Disease Control and Prevention zwerfhonden en –katten te vermijden, vlooien en teken onder controle te houden en ruwe spelletjes met de kat te minimaliseren. “Ga lekker spelen met je kat, maar was je handen daarna. Laat ze verder niet aan open wonden likken en probeer te vermijden dat je door een kat wordt gebeten.

Toledo News Now, News, Weather, Sports, Toledo, OH

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!