Buitenland

NASA: Buitenaards leven binnenkort bewezen

Foto: Colourbox

Foto van 'Elena van Doorn'

8 APR 2015

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA verwacht binnen tien tot twintig jaar bewijs voor het bestaan van buitenaards leven. Dat heeft het wetenschappelijk hoofd van de organisatie, Ellen Stofan gisteren gezegd bij een paneldiscussie over water in het heelal.

Stofan liet ook weten dat de NASA gericht aan het zoeken is naar buitenaards leven. De eerste bewijzen voor het bestaan zouden mogelijk al in 2025 gevonden worden. Binnen twintig tot dertig jaar verwacht de wetenschapper meer concrete bewijzen.

"We weten waar we moeten zoeken en hoe we moeten zoeken en in de meeste gevallen hebben we daar ook de technologie al voor", aldus Stofan tegen de krant LA Times. Directeur heliofysica bij NASA, Jeffrey Newmark, liet weten: "De vraag is niet of we bewijs van buitenaards leven zullen vinden, de vraag is wanneer".

Lees ook: Adembenemende timelapsevideo in de ruimte

Radiosignalen uit de ruimte

"We hebben het niet over groene mannetjes", wilde Stofan nog even verduidelijken. "We spreken over kleine microbes". Tijdens een presentatie omschreven de NASA-topmensen een reeks recente ontdekkingen die doen vermoeden dat we dichter dan ooit bij de ontdekking van leven in ons zonnestelsel en daarbuiten staan.

Wetenschappers staan bijvoorbeeld voor een raadsel nu een reeks radiosignalen uit de ruimte een opmerkelijk wiskundig patroon lijkt te volgen. De kans dat zoiets toevallig gebeurt, zou slechts 5 op 10.000 zijn.


Views

0

'De koe is over paar honderd jaar grootste zoogdier'

'De koe is over paar honderd jaar grootste zoogdier'

De koe is volgens onderzoekers over een paar eeuwen het grootste zoogdier Foto: Pixabay

Foto van 'Sofie Smulders'

GISTEREN

Over een paar honderd jaar is het grootste zoogdier dat op onze aardbol rondloopt de koe, vrezen wetenschappers.

De mens wordt hierin als schuldige aangewezen, meldt The Guardian. Mensensoorten waren in de geschiedenis van de aarde immers al eerder verantwoordelijk voor het uitsterven van dieren als de mammoet en de sabeltandtijger, zeggen de wetenschappers. Deze theorie wordt niet door iedereen voor waarheid aangenomen.

Grote dieren

Hoofdonderzoeker van de recente studie, Felisa Smith van de universiteit van New Mexico, zegt dat er een duidelijk patroon te zien is in de uitsterving van grote dieren, die nu voornamelijk nog in Afrika leven.

In de studie werd uitsterving van dieren in de afgelopen 125,000 jaar onder de loep genomen. Voornamelijk de grote dieren, die door mensen worden gebruikt voor het vlees, verdwenen steeds meer van onze planeet. Zo is het gemiddelde gewicht van landzoogdieren in het continent Noord-Amerika geslonken van 98 naar 7.5 kilo nadat de mens hier aankwam.

Koe

In Afrika zal, als deze trend doorzet, de zoogdierenpopulatie zodanig afnemen dat er straks geen olifanten, giraffen en nijlpaarden meer leven, waarschuwen de wetenschappers: „Het grootste zoogdier op aarde zal over een paar honderd jaar dan heel goed een koe kunnen zijn.”

De studie wordt door verschillende andere onderzoekers tegengesproken. Volgens hen worden er voldoende maatregelen getroffen om bedreigde diersoorten groter dan de koe, zoals de olifant en de blauwe vinvis, te beschermen tegen uitsterven.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Bejaarde man (83) geëxecuteerd in Amerika

Bejaarde man (83) geëxecuteerd in Amerika

Walter Moody

Foto van 'D. van Aken'

GISTEREN

In Amerika is een 83-jarige man donderdagavond lokale tijd geëxecuteerd. Walter Moody kreeg een dodelijke injectie toegediend in de gevangenis van Atmore, een plaatsje in de staat Alabama.

Bommen

De bejaarde man is voor zover bekend de oudste persoon die ter dood is gebracht sinds 1976, het jaar waarin het hooggerechtshof de landelijke opschorting van de doodstraf ongedaan maakte.

Moody stuurde in 1989 per post een bom naar een rechter, die daardoor om het leven kwam. Later stuurde hij ook een fataal bompakket naar een burgerrechtenadvocaat. Hij kreeg eerst van een federale rechtbank levenslang. Een rechter in de staat Alabama gaf hem de doodstraf.

Opgeschort

Het Amerikaanse hooggerechtshof had de terechtstelling eerder op de dag nog opgeschort, maar wees enkele uren later de beroepszaken tegen de executie af.

Voor de executie van Moody was de 77-jarige John Nixon volgens het Death Penalty Information Center de oudste persoon die sinds 1976 ter dood is gebracht.

Het is de achtste keer dit jaar dat een doodstraf is uitgevoerd in Amerika.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


wow
user_6bfc155d67c50534f86ec676ed13b3b69dfb39a3_avatar

Views

300+

Likeability of 5

Uniek: slaap in een luchtbel in de Keukenhof!

Wil je een keer wakker worden op een plek waar nog (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Foto: Booking.com

In samenwerking met Booking.com

17 APR 2018

Zin om een nachtje de bloemetjes buiten te zetten en wil je een keer wakker worden op een plek waar (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Mooi, want dat kan. Vanaf deze week kun je in een unieke doorzichtige tent slapen in de Keukenhof.

Nicolette Kluijver sliep dinsdagnacht als allereerste persoon ooit in de Keukenhof in de speciale 'Tulip-Pod'. Maar de originele locatie is niet alleen weggelegd voor de BN'ers onder ons: jij kunt straks ook je geliefde/beste vriendin/moeder verrassen met een speciaal nachtje weg tussen de iconische tulpenvelden.

Stiekem best wel leuk

De Keukenhof? Je denkt misschien dat het een plek is voor ouderen en toeristen. Die toeristen zijn echter zo gek nog niet, want de Keukenhof is stiekem best heel leuk. Wie wordt er niet vrolijk van bloemen? En deze week kun je er dus ook slapen in een buitengewone luchtbeltent.

Tulip-pod Foto: Booking.com

Romantiek & bloemenselfies

Goed, meer over die unieke overnachting. Je ontwaakt tussen de tulpen, middenin de natuur. Het thema van de Keukenhof is dit jaar romantiek. We kunnen je vertellen: met deze overnachting kun je het niet romantischer krijgen.

Booking.com heeft een speciale doorzichtige luchtbel opgesteld met panoramisch uitzicht over de tulpenvelden. Omdat je in de Keukenhof slaapt, kun je ’s ochtends gelijk het park in. Dat is een behoorlijk voordeel: in de ochtend is het een stuk rustiger dan overdag, dus heb je alle tijd om een perfecte bloemenselfie te maken.

Genoeg tijd en plek om leuke foto's te maken! Foto: ANP

Als eerste persoon ooit slapen op de Keukenhof

Presentatrice en reisfanaat Nicolette Kluijver heeft als eerste een nachtje mogen doorbrengen in de bijzondere tent. Als verrassing nam ze haar moeder en oudste dochter Isabelle mee.

Als presentatrice voor '3 Op Reis' is Nicolette al op heel veel verschillende plekken geweest, zo vertelt ze enthousiast. De Keukenhof blijkt echter hoog op het lijstje van gekste plekken ooit te staan: „Ik heb best wel op gekke plekken geslapen. Een keer in een boomhut in Afrika, een keer bij de nomaden in de woestijn... maar ik denk dat deze overnachting wel in de buurt komt inderdaad.”

Ondanks dat Nicolette nu een gezin heeft met drie kinderen vliegt ze het liefst nog de hele wereld over. „Onze laatste vakantie zijn we naar Zanzibar gegaan. We proberen dan altijd unieke plekjes te vinden waar we kunnen watersporten.”

Tip voor de mooiste plek in Europa? „Corsica: dat is echt schitterend en je hebt helemaal niet het gevoel dat je in Europa bent”, aldus de presentatrice.

Nicolette Kluijver sliep als allereerste persoon ooit op de Keukenhof. Foto: Booking.com

Glamping

Hoewel de tent van Booking.com meer weg heeft van een mini-huisje blijft het toch een soort van kamperen, maar dan wel met een comfortabel bed in plaats van een matje. Nicolette vindt dat alleen maar leuk. „Ik ben namelijk helemaal geen luxepoes. Ik heb al even gekeken en ik zag in de tent een koelkastje en koffiezetapparaat staan, dus echt back-to-basic is het niet hoor!”

Waar de presentatrice het liefste voor kiest tijdens hun familievakantie? „Dat is altijd een beetje een strijd bij ons thuis. Joost houdt namelijk wel heel erg van luxe, ik ben er helemaal niet van. Ik voel me dan zelfs een beetje ongemakkelijk. Op vakantie laat ik mijn make-up tas het liefste thuis. Knot op mijn hoofd, bikini aan en gaan! En niet meer hoeven nadenken.”

Ze vervolgt: „Kamperen vind ik heel leuk. Ik heb vorige zomer met mijn oudste dochtertje nog gekampeerd. Gewoon in Nederland hoor. We sliepen toen op een camping gewoon bij de boer; echt te gek!”

De Keukenhof is leuker dan je denkt!

Ook jij kunt straks slapen als een roosje

Een overnachting in de Tulip-pod is perfect voor een uitstapje met je lover, verrassing voor je beste vriendin of leuk als vroeg moederdagcadeau.

Na het inchecken worden gasten begeleid naar de luchtbel, die is uitgerust met alle benodigdheden voor een onvergetelijke en sfeervolle overnachting. Ook heb je toegang tot het gehele park en krijg je een diner aangeboden in een van de restaurants van de Keukenhof. En de volgende ochtend krijg je een ontbijtje.

Wees er wel een beetje snel bij, want er zijn maar drie nachten beschikbaar en ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Boeken kan alleen op 17, 18 en 19 april vanaf 10 uur s’ ochtends voor een overnachting voor twee personen op 20, 21 of 22 april.

Voor de prijs van 69 euro hoef je het ook niet te laten. Dit bedrag staat symbool voor het 69-jarig bestaan van Keukenhof. Een overnachting boeken in de Tulip Pod doe je hier.


love
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

500+

Haaien gespot dichtbij de Spaanse stranden

Foto van 'Cerise van Vliet'

GISTEREN

In het water bij de populaire Spaanse vakantiestad Alicante zijn in korte tijd meerdere grote haaien gezien die zich goed vermaken dichtbij de kust. Waarschijnlijk gaat het in alle gevallen om een blauwe haai. Die zijn in principe niet gevaarlijk voor mensen maar kunnen natuurlijk wel bijten.

Dat bijten doen ze alleen als ze zich bedreigd voelen. De dieren van bijna twee meter lang worden niet vaak zo dicht bij de kust gezien, schrijft het AD. Ze komen daar alleen als ze gedesoriënteerd of ziek zijn of als ze even willen uitrusten. Om zuurstof binnen te krijgen, moeten haaien namelijk bewegen. Daardoor kunnen ze aan de kust in de onrustige branding makkelijker aan zuurstof komen. Hoeven ze zelf minder te doen, slimme dieren.

Kustwacht

Maar het feit dat ze even bijkomen, de weg kwijt zijn of zich niet lekker voelen doet de kustwacht wel opschrikken. Je wil natuurlijk niet het risico lopen dat de haai geprikkeld raakt en een zee-aanbidder tussen zijn tanden neemt. Daarom wordt er gewaarschuwd voor de dieren. In de zomer van 2016 belandde een man in het ziekenhuis na een ontmoeting met zo'n blauwe haai.

De 40-jarige man werd in de buurt van Alicante in zijn hand gebeten en had meerdere hechtingen nodig. De kustwacht hees meteen de rode vlag, waarop iedereen het water verliet. Toen de haai weer terug was naar open zee en de waarschuwingsvlag verdween, durfden toch maar weinig mensen terug het water in.

Mallorca

In 2017 nam een haai een kijkje bij de stranden van Palma de Mallorca, waar hij veel badgangers het water uit joeg maar ook rustig langs anderen zwom. Niemand raakte gewond en het dier keerde terug naar open zee.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


wow
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

200+

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

100+

Likeability of 3

Europese Commissie luidt noodklok rondom vaccinaties

Nodig of niet, vaccineren is niet leuk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

19 APR 2018

Steeds meer ouders laten hun kinderen niet vaccineren en dat baart de bestuurders zorgen. De Europese Commissie wil dan ook dat de landen actie ondernemen en de zogenaamde spookverhalen uit de wereld helpen. „Het aantal gevaccineerde mensen is niet langer groot genoeg voor bescherming tegen virussen."

Onnodig

„Hierdoor keren onder andere ziekten zoals de mazelen terug. Dat in Europa opnieuw kinderen en zelfs volwassenen overlijden door mazelen, is niet meer van deze tijd en onnodig", zegt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik tegen RTL Nieuws.

In Nederland is de daling niet anders. Volgens cijfers uit het Rijksvaccinatieprogramma 2016 zijn zowel de inentingen voor bof, mazelen als rodehond (BMR) licht gezakt. De norm van 95 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert, wordt bij de eerste BMR-prik niet meer gehaald.

Vraagtekens

Anne-Marie van Raaij, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP), zet in het Algemeen Dagblad zo haar vraagtekens bij bijvoorbeeld de in het verslag van het Europese Parlement genoemde overlijdensgevallen. „Het is de vraag of die informatie gebaseerd is op werkelijke feiten. Deze mensen hebben ook mazelen gehad, maar de doodsoorzaak lag mogelijk ergens anders", zo stelt Van Raaij.

„Anno 2018 hoeven mensen niet meer te overlijden aan mazelen. Het lijkt er op dat alles wordt aangegrepen om vaccinaties te rechtvaardigen."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


dislike
user_6bfc155d67c50534f86ec676ed13b3b69dfb39a3_avatar

Views

200+

Toulouse wordt al drie dagen geteisterd door rellen

Veel auto's worden uitgebrand/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

19 APR 2018

In de Franse stad Toulouse is het sinds een paar dagen grote chaos. En dan vooral in de buitenwijk Mirail, waar veel migranten wonen. Begin deze week startte daar de rellen van met name jongeren. De groep zou een paar honderd man groot zijn.

Zestig auto's

Vooral auto's zijn het slachtoffer van de rellen, deze worden namelijk massaal uitgebrand. Al zeker zestig auto's zijn in de fik gezet, net zoals vuilnisbakken. Ook waren er meerdere confrontaties tussen de jongeren en de Franse autoriteiten.

De hoofdoorzaak voor de rellen is de dood van een gedetineerde in de wijk en een uit de hand gelopen identiteitscontrole van de politie bij een gesluierde vrouw, die weigerde om haar hoofddoek af te doen.

Milrail ligt in het zuidwesten van Toulouse, een stad die iets groter is dan Utrecht. De wijk kent al tijden hoge criminaliteitscijfers. Verder zou het een plaats zijn waar veel jihadisten zich ophouden.

Spoorwegen

Ook in andere delen van de stad waren er dinsdag protesten aan de gang, maar deze verliepen een stuk vreedzamer. Bij het station demonstreerden spoorwegmedewerkers uit woede over aangekondigde hervormingen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

88