Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Woede en verdriet na moord op Boris Nemtsov

In Rusland is zaterdag geschokt gereageerd op de moord op oppositiepoliticus Boris Nemtsov. Van de daders ontbreekt nog elk spoor. De veiligheidsdiensten sluiten niet uit dat de politicus is gedood door extremisten. De oppositie rekent het Kremlin aan een ‘haatklimaat’ te hebben gecreëerd dat de moord mogelijk maakte.

Doodgeschoten

Nemtsov werd vrijdagavond laat doodgeschoten op een brug bij het Kremlin. Volgens de autoriteiten zijn zeker zeven kogels afgevuurd vanuit een auto. Volgens Russische media is de wagen van de daders mogelijk gevonden door de politie. De witte auto zou op enkele kilometers van de brug zijn opgedoken bij een metrostation.

Over het motief van de daders wordt ondertussen volop gespeculeerd. Volgens de veiligheidsdiensten is Nemtsov mogelijk gedood door mensen die "geen middel schuwen om hun politieke doelen te bereiken”. Zij zouden de politieke situatie in Rusland willen destabiliseren.

Onderzoeksteam

Het onderzoeksteam met experts van politie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de veiligheidsdienst FSB sluit evenmin uit dat radicale moslims achter de aanslag zitten. Nemtsov zou zijn bedreigd door extremisten vanwege zijn veroordeling van terreuraanslagen in Parijs.

Oppositieleiders wijzen ondertussen met een beschuldigende vinger naar de regering van president Vladimir Poetin. "Ik betwijfel of Poetin het bevel heeft gegeven. Hij heeft wel voor een klimaat gezorgd dat dit soort moorden mogelijk maakt”, oordeelde oppositiepoliticus Gary Kasparov.

Politieke klimaat

Ook oppositieleider Michail Chodorkovski hekelde het politieke klimaat in Rusland. "Al meer dan een jaar laten televisiebeelden ons alleen maar haat zien. En nu zoekt iedereen, van de blogger aan zijn bureau tot president Poetin, naar vijanden en beschuldigen ze elkaar. Wat is er mis met ons?”

President Poetin beloofde op zijn beurt dat alles zal worden gedaan om de uitvoerders van de "verachtelijke en cynische” moord te straffen. De Russische leider condoleerde zaterdag de moeder van Nemtsov. "Ik deel uw verdriet”, liet Poetin weten in een verklaring.

Nederland

Ook in Nederland is met ontzetting gereageerd op de dood van Nemtsov. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken roemde de Rus als een man die "vanuit de oppositie een onafhankelijk geluid liet horen, gedreven door het belang dat hij hechtte aan een democratisch, welvarend en rechtvaardig Rusland. Hij sprak zich ook uit tegen de Russische inmenging in Oekraïne.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.