Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Nog steeds veel nieuwe ebola-besmettingen’

Hoewel de ebola-epidemie in West-Afrika op haar retour lijkt, is er nog geen enkele reden om achterover te leunen. Sterker nog, het aantal nieuwe gevallen van ebola loopt weer op. Vooral in Guinee is de situatie gevaarlijk en moet het roer om.

Deze waarschuwing uit de Nederlandse ebola-gezant Hans Docter vrijdag vanuit Ghana tegen het ANP. Volgens hem zijn in Guinee de laatste twee weken ongeveer 500 mensen besmet geraakt met de dodelijke ziekte. Dat is veel en het verontrustende vindt hij dat de helft van de nieuwe besmettingen door onbekende contacten komt. ,,De bron staat dus nog open.” Dat betekent dat door die bron(nen) steeds weer nieuwe mensen worden besmet.

Binnen zestig dagen op nul besmettingen

Guinee is net als Liberia en Sierra Leone ernstig getroffen door ebola. De drie landen meldden onlangs dat ze ernaar streven het aantal nieuwe patiënten binnen zestig dagen terug te brengen tot nul. Maar Docter wijst erop dat de laatste twee weken de besmettingen in deze landen juist weer oplopen, vooral in Guinee, waar de epidemie eind 2013 begon.

Lees: Gorilla’s en chimpansees leggen het loodje door ebola

Volgens Docter moet vooral Guinee veel meer doen aan de bestrijding van de ziekte. ,,Ebola is daar niet onder controle, omdat een groot deel van de bevolking niet bereikt wordt. Zij snappen de risico’s en gevaren niet. Hulpverleners worden daar soms nog belaagd, omdat de inwoners hen zien als de verspreiders van de ziekte.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.