Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 27 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

Amerikaanse blogger vermoord met machetes

In Bangladesh heeft een meute gewapende radicale moslims de Amerikaans-Bengaalse blogger Avijit Roy met machetes vermoord. Het incident vond donderdag op klaarlichte dag plaats in de hoofdstad Dhaka. De blogger stond bekend om zijn afkeer van religieus extremisme.

Lees ook: Vijf jaar cel voor bekende Egyptische blogger

Voortvluchtig

De groep viel Roy aan, terwijl die met zijn vrouw en een collega-blogger door de straten liep. Roy overleed ter plaatse, zijn vrouw Rafida Ahmed raakte ernstig gewond en ligt in het ziekenhuis. De aanvallers namen vervolgens de benen en zijn nog voortvluchtig. De politie onderzoekt de zaak.

Protesten

In Dhaka zijn mensen in reactie op de moord massaal de straat op gegaan om te demonstreren tegen de aanval op de vrijheid van meningsuiting.

Lees ook: Stokslagen Saudische blogger weer uitgesteld

Bedreiging

Volgens de familie van Roy werd hij al langer bedreigd vanuit extremistische kringen. Dit wegens zijn blog ‘Mukto-mona’ (‘vrije geest’), waarin hij het religieus extremisme veroordeelde.

In 2013 werd ook al een blogger, Ahmed Rajib Haider, vermoord bij zijn huis in Dhaka. Ook hij stond pal voor het vrije woord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.