Amnesty: ICC moet Gazaoorlog onderzoeken

1 augustus 2014 om 17:15 door © 2014 ANP
Amnesty: ICC moet Gazaoorlog onderzoeken

LONDEN (ANP) - Er is steeds meer bewijs dat er door alle partijen oorlogsmisdaden worden gepleegd in de Gazaoorlog. Die moeten door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag worden onderzocht. Dit stelde Amnesty International vrijdag.

De mensenrechtenorganisatie roept zowel Israël als Palestina op de rechtsmacht van het hof te erkennen. De Palestijnse leiding voert daar al maanden intensief overleg over, terwijl de VS, Groot-Brittannië en andere EU-landen druk uitoefenen om dat niet te doen. De Palestijnen zijn van de financiële steun van die donoren afhankelijk.

Tevens roept Amnesty in een open brief de Veiligheidsraad van de VN op de situatie in Gaza door te verwijzen naar het ICC. Dat kan, ook en juist als Israël en Palestina het hof geen rechtsmacht geven. In het verleden hebben de Verenigde Staten geregeld resoluties tegengehouden die tot een politieke of juridische veroordeling van Israëli's zouden kunnen leiden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d