EU-Hof geeft D66-Europarlementariër gelijk

3 juli 2014 om 10:10 door © 2014 ANP
EU-Hof geeft D66-Europarlementariër gelijk

LUXEMBURG (ANP) - D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld wint een flinke slag in haar strijd voor meer transparantie in Europa. Donderdag gaf het Europees Hof van Justitie in Luxemburg de politica gelijk in haar verzoek tot meer openheid over een bepaalde vertrouwelijk document.

In 't Veld vecht al jaren met de EU-lidstaten over de inzage van een bepaald stuk. Het gaat om een juridisch advies aan de EU-lidstaten dat te maken heeft met de onderhandelingen tussen de EU en de Verenigde Staten over het verstrekken van bankgegevens van Europese burgers. De Amerikanen vragen die data om terrorisme te bestrijden en sloten daarover een akkoord met de EU (het zogenoemde SWIFT-akkoord).

De lidstaten gaven In 't Veld een deel van het document, maar censureerden dit flink. Daarop ging de politica naar het EU-hof. In eerste instantie gaven de rechters haar gelijk, maar de lidstaten tekenden beroep aan.

Te vaag

De rechters oordeelden toen dat de lidstaten niet alles uit het gevraagde document hoefden te onthullen. Maar de landen moeten wel aangeven waarom ze bepaalde passages niet willen onthullen. Volgens de lidstaten zou het (volledig) vrijgeven van het advies de internationale betrekkingen schaden, maar de rechters vonden die redenering te vaag, te algemeen en te weinig onderbouwd. Daar gaat het EU-hof nu in mee.

Het vonnis, waar geen verder beroep tegen mogelijk is, betekent niet automatisch dat In 't Veld het document krijgt. De lidstaten zullen daar opnieuw een beslissing over moeten nemen, rekening houdend met dit vonnis.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d