'NSA maakte gebruik van beveiligingslek'

11 april 2014 om 22:50 door © 2014 ANP
'NSA maakte gebruik van beveiligingslek'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse inlichtingendienst NSA wist al zeker 2 jaar lang dat er een groot lek zat in de beveiliging van websites. Hij maakte van dat lek, dat Heartbleed wordt genoemd, gebruik om gevoelige informatie te verzamelen. Dat hebben twee mensen die met de zaak bekend zijn, tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg gezegd.

Het besluit van de NSA om terwille van de veiligheid van de Verenigde Staten het lek geheim te houden, dreigt de discussie over de rol van computerexperts in de Verenigde Staten weer aan te wakkeren. Heartbleed lijkt een van de grootste lekken in de geschiedenis van internet. Een Amerikaanse toezichthouder heeft banken opgeroepen snel maatregelen te nemen om te voorkomen dat criminelen het lek gebruiken om wachtwoorden voor internetbankieren te stelen.

Door het lek zo lang geheim te houden verkreeg de NSA wachtwoorden en andere basisgegevens die hij kon gebruiken als bouwstenen voor ingewikkelde operaties om informatie te verzamelen. Het betekende echter ook dat miljoenen gebruikers van het internet kwetsbaar waren voor aanvallen van andere inlichtingendiensten en criminelen.

De NSA raakte vorig jaar in opspraak door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Met zijn geheime programma Prism bleek de dienst jarenlang informatie te hebben vergaard via computerservers van onder meer Facebook, Google en Apple.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d