Verkiezingen Thailand rustig verlopen

2 februari 2014 om 17:55 door © 2014 ANP
Verkiezingen Thailand rustig verlopen

BANGKOK (ANP) - De parlementsverkiezingen in Thailand zijn zondag relatief rustig verlopen. Volgens de nationale kiesraad konden in 42 van de 375 kiesdistricten de stemgerechtigden niet hun stem uitbrengen door toedoen van tegenstanders van de regering.

In het zuiden van het land werden drie militairen en een plaatselijke leider gedood door een bomaanslag toen ze op weg waren naar een stemlokaal. De aanslag had volgens de kiesraad waarschijnlijk niets te maken met de spanningen tussen de regering en de oppositie, maar met de strijd van moslimopstandelingen tegen het leger in het gebied. Zaterdag raakten zeker zes mensen gewond, toen er bij een treffen tussen aanhangers en tegenstanders van de premier in de hoofdstad Bangkok schoten werden gelost.

De stemlokalen in Thailand gingen zondag om 02.00 uur Nederlandse tijd onder strenge veiligheidsmaatregelen open. In het hele land waren 200.000 agenten op de been om de boel onder controle te houden. Alleen in hoofdstad Bangkok zette de politie 10.000 mensen in die assistentie kregen van 7000 militairen.

Protesten

Ruim 49 miljoen Thai konden tot 09.00 uur (Nederlandse tijd) hun stem uitbrengen. De officiële uitslag is pas eind deze maand te verwachten. Een deel van de bevolking zal op 23 februari nog kunnen stemmen.

Premier Yingluck Shinawatra van de Puea Thai partij schreef verkiezingen uit in reactie op de vele protesten door de oppositie sinds november. Zij bracht meteen in de ochtend haar stem uit in haar woonplaats bij Bangkok.

De Democratische Partij boycot de verkiezingen. De oppositie wil eerst politieke hervormingen om de invloed van de omstreden oud-premier Thaksin Shinawatra, de broer van premier Yingluck, te beperken. Mede door een boycot van de verkiezingen door de oppositie behaalt Yingluck vermoedelijk een grote overwinning.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d