Tweede dag referendum Egypte rustiger

15 januari 2014 om 21:35 door © 2014 ANP
Tweede dag referendum Egypte rustiger

CAÏRO (ANP) - Het referendum over een nieuwe grondwet is woensdag, de tweede en laatste dag, een stuk vrediger verlopen dan op de eerste dag. Afgezien van wat opstootjes waarbij 79 mensen opgepakt werden, verliep de stembusgang zonder grote ongeregeldheden.

Dinsdag kwamen minstens negen mensen om het leven bij confrontaties tussen ordetroepen en aanhangers van de Moslimbroederschap, die het referendum boycotten uit woede over het verbod op hun organisatie en de afzetting van president Mohamed Mursi.

De nieuwe grondwet moet Egypte in rustiger vaarwater brengen na een turbulente periode. Moslimbroeders schilderen het referendum af als een poging van de militaire machthebbers om hun heerschappij te rechtvaardigen. Het leger zelf stelt juist de weg vrij te willen maken voor democratische verkiezingen. De Moslimbroederschap mag daar als verboden organisatie niet aan meedoen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d