Direct gesprek tussen Syrische partijen

24 januari 2014 om 18:25 door © 2014 ANP
Direct gesprek tussen Syrische partijen

GENÈVE (ANP) - De vertegenwoordigers van de Syrische oppositie en de regering van president Bashar al-Assad zullen zaterdag voor het eerst directe gesprekken voeren op de vredesconferentie in Zwitserland. De partijen hebben geaccepteerd dat het oprichten van een overgangsbestuur onderwerp van gesprek is.

Dat heeft de speciale gezant van de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi, vrijdagavond bekendgemaakt op een persconferentie, nadat hij gesprekken had gevoerd met beide partijen. ,,We hopen dat de beide delegaties, zoals afgesproken, morgen bijeenkomen in dezelfde zaal'', zei de bemiddelaar. Ook maakte de Algerijn bekend dat geen van de delegaties komend weekend uit de onderhandelingen stapt.

Brahimi noemde de gesprekken die hij met de beide delegaties voerde bemoedigend, ook al zijn er tot nu toe nog geen belangrijke zaken besproken. De vredestop begon woensdag officieel in Montreux, 75 kilometer ten noordoosten van Genève.

De delegatie die de Syrische oppositie in ballingschap vertegenwoordigt, wilde aanvankelijk geen direct contact met de regeringsdelegatie. De Syrische regering moest eerst duidelijk instemmen met de verklaring die ten grondslag ligt aan de vredesgesprekken. Dat lijkt nu te zijn gebeurd.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d